Sfaturi juridice
Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil, putem retine regula posibilitatii alegerii de catre parti, a legii incidente în cazul divortului, conventie care trebuie pe de o parte sa fie încheiata sau modificata cel mai târziu pâna la data sesizarii autoritatii competente sa pronunte divortul, iar pe de alta parte, din punct de vedere al formei, se cere a fi încheiata în scris, semnata si datata de soti.
Astfel, sotii pot alege de comun acord una dintre urmatoarele legi aplicabile divortului:
a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data conventiei de alegere a legii aplicabile;
b) legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre ei mai locuieste acolo la data conventiei de alegere a legii aplicabile;
c) legea statului al carui cetatean este unul dintre soti;
d) legea statului pe teritoriul caruia sotii au locuit cel putin 3 ani;
e) legea româna.
În masura în care, sotii, nu au ales aplicarea vreunei anumite legi, din cele premise de lege, atunci, potrivit art.2.600 C.Civ., legea aplicabila divortului este:
a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data introducerii cererii de divort;
b) în lipsa resedintei obisnuite comune, legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre soti mai are resedinta obisnuita pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divort;
c) în lipsa resedintei obisnuite a unuia din soti pe teritoriul statului unde acestia au avut ultima resedinta obisnuita comuna, legea cetateniei comune a sotilor la data introducerii cererii de divort;
d) în lipsa cetateniei comune a sotilor, legea ultimei cetatenii comune a sotilor, daca cel putin unul dintre ei a pastrat aceasta cetatenie la data introducerii cererii de divort;
e) legea româna, în toate celelalte cazuri.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori îl admite în conditii deosebit de restrictive, se aplica legea româna, în cazul în care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean român sau are resedinta obisnuita în România.
Cuplurile internationale care decid sa divorteze vor putea alege, în curând, legislatia carui stat se aplica în cazul lor, potrivit unor noi reglementari la nivelul UE.
Persoanele care vor dori sa divorteze în alt stat decât cel de origine vor trebui sa dovedeasca, totusi, o legatura strânsa cu acesta, respectiv prin rezidenta sau nationalitate. De asemenea, sotii trebuie sa cada de acord asupra statului în care vor oficia divortul.
Statele membre care adopta actul normativ
Statele membre care au adoptat procedura mai rapida de promulgare a actului normativ sunt: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, România si Slovenia. Alte state membre sunt invitate sa adere la acest acord, în orice moment.
Noua legislatie ar intra în vigoare la 18 luni dupa aprobarea de catre statele membre.
Potrivit statisticilor Comisiei Europene si ale Consiliului Europei, în UE sunt aproximativ 122 de milioane de casatorii, dintre care 16 milioane (13 la suta) sunt considerate “internationale”.
Av. Coltuc Marius
Scris de Casa de avocatura Coltuc
Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului. Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin …
Citeste mai departe ›Divortul este un moment dificil în viata unui om, un moment de rascruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important sa se reflecteze adânc înainte de a …
Citeste mai departe ›În noul Cod Civil se mentioneaza acest drept la întretinere al fostului sot, drept prevazut si de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat). În cazurile nefericite ale divorturilor, regula …
Citeste mai departe ›Paternitatea sau filiatia fata de tata desemneaza legatura juridica dintre un copil si tatal sau. Paternitatea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. În mod corelativ, copilul poate fi: …
Citeste mai departe ›Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil,CARTEA ÎI – Despre familie, Capitolul VII – Desfacerea casatoriei, Art.373 si urmatoarele. Astfel: ” Divortul poate avea loc: a) prin acordul …
Citeste mai departe ›