Casatorie
Relatiile nu sunt niciodata usoare, mai ales atunci cand ele devin cat se poate de serioase si cei doi parteneri se muta impreuna. Si, pentru ca doi oameni nu vor fi niciodata identici, traiul in comun va pune fata in fata doua individualitati diferite, doi oameni care desi teoretic ar trebui sa aiba multe lucruri in comun, au si destule asteptari, vise si obiceiuri individuale care uneori nu coincid cu ceea ce isi inchipuie partenerul de viata. Se intampla, poate mai des decat am vrea sa credem, ca viata in doi sa se transforme intr-un calvar pentru ambii parteneri, fie ca urmare a lipsei de comunicare, fie ca urmare a unei greseli mari sau a infidelitatii. De multe ori, cei doi incearca singuri sa isi faca ordine in viata de cuplu si sa isi regaseasca echilibrul. Atunci cand insa acest lucru nu mai exista ca optiune, multi aleg terapia de specialitate. Cand si cum stii ca relatia ta ar putea beneficia de pe urma consilierii unui specialist in psiholgia cuplurilor? Iata cateva exemple sugestive:
1) Purtati iar si iar, la nesfarsit, aceeasi cearta.
Sa uiti si sa ierti? Pare mai usor de spus decat de facut. Pentru ca la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, va puteti gasi in situatia de a nu putea incheia o discutie in contradictoriu ori de a nu putea rezolva o problema stringenta. Pe de alta parte, o problema nerezolvata poate degenera, distrugand relatia in cazul in care e ignorata la nesfarsit. In astfel de cazuri, opinia unei persoane din afara, o persoana specializata in aplanarea conflictelor pare cea mai buna solutie, cel putin in cazul in care ambii parteneri isi doresc rezolvarea dar se gasesc intr-un impas peste care nu stiu cum sa treaca.
2) Esti/sunteti nemultumiti de viata intima.
E normal sa intri in rutina, mai ales in cazul unei relatii de lunga durata. Nu e normal insa ca aceasta rutina sa dureze la nesfarsit, fara a face nimic in aceasta privinta. Sigur, sunt unii oameni pentru care comunicarea vine natural, chiar si in cazul in care e vorba de lucruri intime. Pentru cei care au probleme din acest punct de vedere insa, ideea de a consulta un psiholog poate fi solutia salvatoare.
3) Treceti/urmeaza sa treceti printr-o schimbare majora.
O astfel de schimbare poate insemna relocarea, separarea temporara sau chiar durerea cauzata de decesul unei persoane dragi ori infidelitatea partenerului. Cand toate caile de comunicare sunt inchise insa, problemele de acest gen nu pot fi rezolvate. Terapia de cuplu pe de alta parte, poate fi calea de iesire din impas, mai ales atunci cand ambii parteneri sunt dispusi sa faca tot ce le sta in putiinta pentru a salva relatia.
4) Partenerul iti cere sa urmati terapia de cuplu.
Sunt o multime de motive pentru care ati putea alege sfaturile unui specialist. Unele sunt cat se poate de concrete, altele dimpotriva, vagi si greu de explicat in cuvinte. Atunci cand stii ca aveti probleme in viata de cuplu si partenerul iti cere sa te gandesti la posibilitatea angajarii unui consilier de specialitate, nu mai ai nevoie de alte motive pentru a spune da.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›