Casatorie
Divortul a devenit parte din viata noastra de zi cu zi. Casnicia, care mai demult insemna un contract semnat pe viata, a devenit un „sejur” de doar cateva luni sau ani pentru aproape jumatate din cuplurile care ajung sa isi lege destinele. E normal sa ne gandim de doua ori inainte de a spune da in fata ofiterului de Stare Civila dar in acelasi timp nu trebuie sa ne lasam purtati de frica de a nu esua ci in primul rand, sa invatam cum sa ne mentinem casnicia pe linia de plutire. O putem face actionand in permanenta in folosul cuplului si evitand greselile care de obicei duc la divort. Care sunt cele mai mari astfel de greseli?
1. Infidelitatea – Daca ar fi sa ii intrebam pe cei din jurul nostru ce ar face intr-o situatie de acest gen, probabil ca 9 din 10 ar raspunde ca ar pune capat relatiei in cazul in care ar fi inselati de partenerul de viata. Sigur, unii reusesc sa treaca peste aceasta trauma si sa ierte dar relatia nu va mai fi niciodata la nivelul de incredere initial. Oricat de mult s-ar cai cel care a gresit, partenerul ranit il va pedepsi permanent pentru indiscretia sa, chair daca o va face inconstient. In timp, relatia se va narui si cei doi vor divorta. Exceptiile sunt prea putine pentru a fi relevante.
2. Minciuna – Desi parerile sunt impartite in ceea ce priveste definirea minciunii, un lucru e cat se poate de clar: ascunderea sau mistificarea adevarului pot ruina o relatie. Cand unul dintre cei doi parteneri abuzeaza de increderea care i se acorda si reuseste sa o distruga, sunt mici sanse ca relatia sa isi mai revina.
3. Dependentele – Pentru multi, dependenta de droguri, alcool sau jocuri de noroc nu e o problema peste care sa poata trece cu usurinta, pe care sa o poata accepta, mai ales daca ea nu a existat la inceput de relatie ci s-a manifestat mai tarziu. Si in acest caz apar probleme legate de lipsa de incredere si de incapacitatea celui care sufera de dependenta de a fi sotul sau sotia pe care celalalt partener sa se poata baza din toate punctele de vedere.
4. Abuzul – Majoritatea femeilor sunt de acord ca in cazul abuzului repetat fizic sau verbal asupra lor sau asupra copiilor, ar pune capat relatiei fara sa mai stea pe ganduri. Sigur, sunt si sotii care se complac in astfel de relatii, care prefera sa priveasca in alta parte atunci cand partenerul de viata abuzeaza copiii dar acestea sunt exceptii care din fericire in ultima vreme sunt din ce in ce mai nesemnificative. Ideea potrivit careia barbatul este capul familiei care are drepturi nelimitate asupra sotiei si copiilor s-a cam perimat de mult.
5. Schimbari majore in prioritati – Desi de aceasta data nu vorbim neaparat despre o greseala de actiune sau de gandire, schimbarea prioritatilor unuia sau ambilor parteneri poate fi o cauza importanta a divortului. Oamenii evolueaza si se schimba pe masura ce trece timpul. Unele vise se implinesc, apar altele noi, de multe ori perspectivele de viitor nemaifiind in concordanta cu cele ale partenerilor. Aici apar probleme serioase si incetul cu incetul cei doi soti se instraineaza, descoperind ca nu mai au lucruri comune impreuna si ca relatia nu le mai aduce niciun beneficiu pe termen lung.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›