Casatorie
ADHD este o problema din ce in ce mai comuna in ziua de azi si, sa nu crezi ca ii afecteaza doar pe copii. Adultii sufera si ei in aceeasi masura de acest sindrom al deficitului de atentie si de cele mai multe ori, casnicia poate avea de suferit. Pentru ca e absolut normal ca o persoana cu ADHD sa se simta oarecum lezata si astfel sa preia o atitudine defensiva cand sotul sau sotia sa pune pe seama acestei afectiuni toate problemele casniciei lor, toate neintelegerile si certurile care se isca. O atitudine corecta insa te poate ajuta sa scapi de resentimente, sau cel putin sa le diminuezi. Iata cateva sfaturi pentru comunicarea in cuplu in cazul in care unul dintre voi sufera de ADHD:
1. Separa simptomele de persoana care sufera de ADHD. La baza, mai mult ca sigur ca partenerul tau este o persoana buna, iubitoare, care a avut parte de o multime de greutati in viata inainte de a fi diagnosticat cu ADHD. Uneori, evenimentele neplacute lasa urme adanci in personalitatea unui om, precum defensivitatea sau teama de esec, lucruri care au un impact negativ asupra unei relatii. Simptomele acestei afectiuni insa pot fi estompate cu un plus de motivare si ajutor emotional, ajutandu-l sa isi scoata la suprafata adevarata personalitate. Practic, separand sentimentele de persoana in cauza inseamna a incerca pe cat posibil sa te tii la distanta de judecatile morale precum „esti lenes”, „esti rau” sau „nu esti in stare sa faci nimic bine”.
2. Daca nu esti tu cea care sufera, fii intelegatoare. E absolut omenesc sa pui in carca partenerului care sufera de acest sindrom toate dificultatile si problemele de care aveti parte in casnicie. Cu atat mai mult, in cazul in care acesta nu isi respecta indatoririle de sot. Cu toate acestea, sunt sanse mari ca atitudinea ta sa contribuie la degradarea relatiei voastre de asemenea. E important de aceea sa realizezi faptul ca o casnicie se distruge si in doi nu doar de unul singur si sa incerci sa descoperi care sunt lucrurile pe care le faci si il irita pe partener. Cere-i sa faca la fel, dar intr-un mod uman, evident.
3. Daca tu esti cea care sufera, fii intelegatoare! Cu siguranta urasti toate acuzele venite de la sotul tau, toate lucrurile urate pe care ti le spune si felul in care te acuza ca esti pricina tuturor problemelor din cadrul relatiei. In mare parte are insa dreptate. Resentimentele si negarea adevarului nu te vor duce nicaieri. Pentru a avea parte de o casnicie fericita, trebuie sa te gandesti bine la rolul tau in cadrul cuplului si sa analizezi toate lucrurile pe care nu le faci bine, cat si motivele pentru care o faci. In fine, va trebui sa ceri ajutorul sotului, pentru ca intotdeauna doi vor trece peste probleme mai usor decat unul singur.
4. Niciodata sa nu arunci vina pe partener. Acuzele nu sunt niciodata productive. Ele contribuie la aparitia si dezvoltarea resentimentelor si a atitudinii defensive de ambele parti ale baricadei. Sotul tau a uitat usa deschisa si cainele a fugit afara? Problema imediata este recuperarea cainelui si nu aruncarea vinei dintr-o parte in alta. Pentru ca nici acuzele si nici mainia nu vor aduce cainele acasa. Abia dupa ce problema imediata a fost rezolvata, puteti incerca impreuna sa gasiti o cale noua de a trece cu bine peste problema initiala.
5. Incearca sa te educi cat mai exhaustiv despre ADHD. Cu cat cunoasteti amandoi mai multe despre acest sindrom, cu atat mai usor va va fi sa treceti mai bine peste problemele pe care le isca. Educatia solida va va face mai deschisi in aceasta problema si va va ajuta sa consolidati emotiile empatice pe care le aveti unul pentru celalalt si astfel sa treceti mult mai usor peste neajunsurile vietii in comun.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›