Casatorie
Cand si de ce devine o relatie disfunctionala? Ei bine, la aceasta intrebare nu vom putea avea niciodata un raspuns concret. Exista o pleiada de motive pentru care viata de cuplu se poate schimba dramatic in anii petrecuti impreuna, unul dintre cele mai importante insa fiind tendinta barbatilor de a se transforma in copii in vreme ce sotiile sau concubinele lor adopta rolul mamei.
Ei bine, oamenii reactioneaza la aceasta problema ca si cum ar fi una normala, o cunosc si poate chiar au trait-o, dar continua in acealasi timp sa cada in capcana si putini o inteleg cu adevarat si sunt capabili sa observe din timp cauzele care conduc la aparitia ei.
Dinamica mama-copil poate aparea ca urmare a diferite cauze si se poate manifesta in fel si fel de modalitati. Sa luam spre exemplul modelele de viata. Nu e o enigma pentru nimeni ca exista diferente vizibile, aproape palpabile intre felul in care barbatii si femeile isi ingrijesc copiii. In vreme ce mamele se dedica cresterii copiilor in totalitate, zi de zi, ocupandu-se de absolut toate problemele celor mici, barbatii sunt asociati mai degraba cu notiunea de joaca, de amuzament, de buna dispozitie. Cum parintii sunt modelele mature pe care copiii le urmeaza in viata, ei invata inca de mici sa asocieze imaginea mamei cu cea a datoriei si a responsabilitatii, in contrast cu tatal, care este acolo atunci cand au nevoie de joaca.
Un al doilea aspect, este strans legat de educatie, de felul in care barbatii sunt invatati inca de mici copii sa isi suprime si controleze emotiile. O introvertire la care recurg de cele mai multe ori si care in anumite situatii poate tine in frau sentimentele dar in acelasi timp poate fi extrem de daunatoare in cazul relatiilor romantice.
Tanarul adolescent se maturizeaza si incepe o relatie. In perioada de curtare, personalitatea sa jucausa si amuzanta, copilareasca, poate fi plina de farmec, dar pe masura ce relatia se transforma intr-una serioasa, el va fi incurajat de catre partenera sa sa isi restranga oarecum acest comportament, devenind sau macar incercand sa devina din ce in ce mai responsabil, mai matur.
De aceea, pentru multi barbati casatoriti, sotia lor devine o figura materna, care incurajeaza din ce in ce mai putina „joaca” si mai multe responsabilitati. Ce obisnuiesc sa spuna barbatii despre aceasta schimbare in relatie? „Inainte de casatorie ne distram impreuna, mergeam impreuna in club, beam, dansam. Acum, nu isi mai doreste nimic din toate acestea, chiar si daca vreau sa ies cu prietenii se supara.” Iar acest comportament matern nu se rezuma la acestea, odata ce apar copiii in peisaj, sotia devenind si mai „matura” decat era inainte. Evident ca o asemenea atitudine dauneaza relatiei, care isi pierde echilibrul, un echilibru si asa precar intre ceea ce isi doreste fiecare partener si asteptarile pe care le are de la celalalt.
Un alt aspect care dauneaza relatiei si are legatura cu figura materna a femeii este reprezentat de tendinta barbatilor de a se simti neglijati odata ce se naste un copil in familie. Majoritatea nu vor recunoaste acest lucru, dar sentimentul este cat se poate de comun. Combinatia insa dintre tendinta de a suprima trairile interioare si sentimentul de neglijare este catastrofala insa pentru o relatie, putand conduce chiar la destramarea ei. Si asta pentru ca in loc sa isi expuna pe fata ceea ce simt, barbatii vor incerca sa isi gaseasca alinarea in alta parte. Si acest lucru se va intampla fara ca vreunul din soti sa poata observa vreun semn prevestitor.
Nu avem insa niciun motiv pentru a arunca vina nici in barca barbatului nici in cea a femeii. Cu toate acestea, este important pentru amandoi sa inteleaga ca aceste comportamente ii vor afecta in mod direct, le poate distruge relatia si in consecinta, viziunea despre viata cu care au pornit la drum impreuna.
Si recunoasterea problemei nu e suficient. Partenerii trebuie sa fie constienti de aceste roluri, sa incerce sa si le suprime si sa actioneze in consecinta inainte ca relatia sa se destrame complet. E adevarat, femeile au tendinta de a fi mai materne iar barbatii mai jucausi, dar aceste tendinte trebuie sa ramana la stadiul de tendinte si partenerii sa invete sa le accepte ca parte integranta a ceea ce ii face sa fie ei insisi si sa nu le duca la extrem, intr-o forma sau alta. Tot ceea ce conteaza este intelegerea, compasiunea si dialogul permanent.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›