Casatorie
Am inceput acest articol cu o intrebare la care fiecare isi inchipuie ca are raspunsul si cu toate acestea, nu vom gasi niciodata un raspuns universal valabil. Unii oameni viseaza inca de mici la familie si casnicie, esueaza in dragoste dupa care devin celibatari convinsi. Altii dimpotriva, se situeaza de cealalta parte a baricadei, sustinand celibatul numai pentru a-si gasi fericirea in casnicie. Sigur, sunt si cei care nu isi schimba niciodata opiniile si care unii cred in viata casnica in vreme ce altii o prefera pe cea fara complicatii si datorii.
Cascnicia aduce echilibru in viata omului
Avocatii mariajului incearca sa ne convinga de justetea unei asemenea alegeri, sugerand ca viata de familie este de preferat celei in singuratate prin echilibrul si stabilitatea pe care aceasta le confera. Si aici, au dreptate. Nu in totalitate insa, pentru ca un om dezechilibrat nu se va schimba peste noapte si nici nu se va maturiza doar pentru ca si-a schimbat statutul social.
Echilibrul pe care casnicia il poate aduce in viata omului nu este insa usor de ignorat. El se traduce nu doar prin rutina ci si prin stabilitate emotionala, mai putin stres, sanse mai mari de a trece peste problemele vietii de zi cu zi si implicit, o stare de sanatate mai buna. Si, chiar daca dupa ani si ani de relatie partenerii isi pierd din pasiunea de la inceput, viata intima nu are de suferit ci doar de castigat, cei doi invatand unul despre celalalt tot ceea ce se poate invata. Partenerii de cursa lunga se cunosc din toate punctele de vedere si de aceea stiu ce anume trebuie sa faca pentru a se face fericiti unul pe celalalt.
Celibatul iti confera libertate de miscare
Libertatea este unul dintre termenii cei mai la moda in ultimul secol. Iar avocatii celibatului vor invoca mereu aceasta idee atunci cand isi vor sustine pledoaria impotriva casniciei. Pentru unii, intr-adevar, casnicia poate insemna lanturi grele care subjuga atat libertatea de exprimare cat si pe cea de miscare. Cei singuri, nu au niciun fel de probleme de acest gen, fiind limitati doar de propriile idei si idealuri, nicidecum de responsabilitati si compromisuri pe care sa le faca pentru altii.
Pe de alta parte, casniciile sanatoase ii protejeaza pe cei doi parteneri de aceste probleme, relatiile lor fiind bazate pe egalitate, comunicare, respect si iubire. Ei invata sa isi sustina unul altuia visele si idealurile personale si sa isi puna in aplicare inclusiv idealurile cuplului pentru care muncesc impreuna. Munca in echipa nu este insa pentru toti si de aceea unii vor alege sa traiasca singuri si sa se bucure de deliciile vietii celibatare, asa cum este ea: perfecta pentru cei care si-o doresc, un calvar insuportabil pentru cei care viseaza la o familie.
Voi ce alegeti? Care varianta considerati ca este mai buna si de ce?
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›