Casatorie
Sunt beneficii emotionale?
In general, casnicia ne aduce avantaje atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere al sanatatii fizice. Cei casatoriti se lauda cu o satisfactie mai mare in ceea ce priveste viata de zi cu zi, mai putin stres psihic decat cei celibatari. Vorbim insa de cei care duc o viata fericita alaturi de sotul sau sotia lor si nu cei a caror casnicie trece prin perioade cu probleme acute, care au parte de stres mult mai mare decat cei necasatoriti. O casnicie buna insa aduce beneficii reale in viata celor doi soti, desi, daca stam sa analizam mai bine, la fel se intampla si in cazul oricarei relatii pe termen lung, stabile si implinitoare. Ajutorul pe care cei doi soti si-l pot oferi reciproc atunci cand apar probleme, este principalul medicament impotriva stresului, a depresiei si a altor probleme care pot aparea pe partea emotionala a vietii de zi cu zi.
Ce face o casnicie sa dainuie?
Pe masura ce timpul trece, pasiunea care caracteriza relatia romantica de la inceput se transforma treptat intr-o legatura mai puternica si un sentiment de intimitate si devotament. Prin urmare, tocmai aceste ultime doua sentimente sunt cele care fac o relatie de lunga durata sa dainuie in timp si nicidecum pasiunea de la inceput, care e trecatoare. Sunt importante de asemenea comunicarea, disponibilitatea de a incheia un conflict in mod constructiv, valorile comune si afectiunea. Pentru fericirea in sanul unei casnicii este important de asemenea ca sotii sa aiba parte de stabilitate financiara si legaturi pozitive cu restul membrilor familiei, atat cu cea a sotului cat si cea a sotiei.
Ce poate destrama o casnicie?
Potrivit specialistilor in psihologia sociala, mariajele incheiate in perioada post-adolescenta, mai precis in deceniul al doilea de viata, sunt mult mai predispuse la a se destrama dupa cativa ani. Sunt tineri necopti inca, care nu au suficienta experienta de viata, si care pe masura ce se maturizeaza si invata lucruri noi, descopera ca au luat-o pe calea gresita. Casatoriile incheiate intre oameni maturi, trecuti de 30 de ani, au sanse mult mai mari de reusita, dat fiind faptul ca amandoi sotii stiu deja ce isi doresc atat de la viata cat si de la partenerul lor. In plus, nesiguranta financiara, distanta, absenta unor exemple pozitive, lipsa de comunicare si implicare pot fi la fel de bine si ei factori care pot destrama o casnicie care a inceput foarte bine.
Cat de importante sunt interesele comune?
Contrar credintelor populare, opusurile nu se atrag. Oamenii sunt mai degraba atrasi inspre parteneri de viata care au preocupari similare cu ei, valori si vise de viitor identice sau cel putin inrudite.
Cat de importanta este comunicarea?
La fel ca si in cazul intereselor comune, comunicarea este un alt ingredient al unei casnicii care sa reziste in timp. Majoritatea terapiilor maritale se bazeaza tocmai pe imbunatatirea comunicarii sau pe deschiderea unor noi cai de comunicare intre parteneri. Aici se afla cheia unei relatii de succes si fara comunicare nicio casnicie nu poate trece cu succes testul timpului.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›