Casatorie
Decizia de a intemeia o familie nu mai e atat de usoara precum era in trecut. Pe vremea bunicilor, poate chiar a parintilor, era relativ simplu: casatoreste-te de tanara, fa copii, fii casnica, gateste, ai grija de cei mici etc. Vremurile s-au schimbat insa, acum lucreaza atat femeile cat si barbatii, amandoi au in vedere carierele in primul rand, familia cade pe loc secund iar viata intima desi mult mai bogata, este oarecum pusa in umbra de grijile contraceptiei. Pasul de la cuplu la o familie cu copii este unul mare, trebuie tratat cu maxima atentie si precautie si de aceea se impun si rezolvarea catorva probleme esentiale inainte de a lua decizia care va va schimba vietile in mod dramatic. Iata in continuare cateva dintre cele mai importante teme de discutie pe care trebuie sa le purtati inainte de a va hotari ca a venit momentul pentru un copil:
1.) Dificultatile de conceptie
Ce se intampla in cazul in care sunteti pregatiti pentru un copil dar aveti dificultati in a concepe? Fie ca e din vina ta sau a lui, va trebui sa discutati pana unde sunteti dispusi sa mergeti pentru acel copil, care sunt pasii normali acceptabili pentru amandoi si ce parere aveti fiecare despre fertilizarea in vitro sau adoptie in ultima instanta. Evident, va trebui sa ajungeti impreuna la o concluzie cu care sa fiti de acord.
2.) Nasterea
Poate ca tu iti doresti sa nasti pe cale naturala, el vrea cezariana. Poate ca nici nu iti pasa, e corpul tau, decizia ta. Sunt cazuri mai speciale insa in care femeia isi doreste sa nasca traditional, acasa, iar barbatul nici nu vrea sa auda de asa ceva. Sau poate iti doresti ca sotul tau sa fie langa tine iar el nu. Oricare ar fi situatia, trebuie sa discutati si acest aspect si sa va puneti de acord. Pana nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, nu are niciun rost sa va ganditi la un copil.
3.) Complicatiile
Ce optiuni aveti in cazul in care apar complicatii in ceea ce priveste sanatatea copilului? Sunteti dispusi sa treceti peste ele si sa il cresteti chiar daca nu e sanatos? Daca nu, sunteti de acord amandoi cu avortul si dispusi sa incercati din nou? Sigur, problemele genetice nu sunt la ordinea zilei, complicatiile nu apar de fiecare data dar in cazul in care acest lucru se intampla si nu ati discutat inainte implicatiile acestor probleme, sunt sanse ca relatia voastra sa aiba de suferit poate chiar sa ajungeti la despartire sau divort.
4.) Cati copii va doriti
Pare o alegere simpla, nu-i asa? Ce se intampla insa in cazul in care tu iti doresti trei copii iar partenerul tau doar unul? Ei bine, nu mai e nimic atat de simplu precum ti se parea la prima vedere. E si asta o discutie importanta, nu uita de ea.
5.) Diviziunea muncii
Poate ca tie ti se pare de la sine inteles ca partenerul sa te ajute si sa participe activ la cresterea copilului. Asa e si normal, ti-l imaginezi deja schimband scutece si orbecaind in toiul noptii dupa sticluta cu lapte. Atentie insa, imaginile acestea sunt doar in mintea ta, daca nu le transpui in cuvinte, partenerul nu va sti niciodata ce anume iti doresti. Sigur, daca te iubeste isi va da silinta dar poate nu vei fi multumita, tu asteptandu-te la altceva de la el.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›