Casatorie
Casniciile sunt toate diferite una de alta iar particularitatile fiecaruia le fac imprevizibile. Cu alte cuvinte, atunci cand acceptam o cerere in casatorie sau o initiem, participam la o loterie metaforica, un joc de noroc care ne poate face castigatori sau nu. Cu toate acestea, majoritatea casniciilor trec prin cateva stagii usor de delimitat si vizualizat. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:
Stadiul 1: Raiul lunii de miere
In mod normal, primii doi sau trei ani de casnicie (relatie) sunt absolut minunati. Totul depinde evident de perioada petrecuta impreuna inainte de casatorie si de momentul in care apar si copiii in prim plan. E o perioada insa plina de incercari, in care amandoi trebuie sa va definiti ideea de cuplu si sa incercati sa evoluati de la stadiul de indivizi la cel de soti, pastrand in acelasi timp si individualitatea dar incercand sa evoluati si impreuna, ca si cuplu.
Stadiul 2: Asezarea
E etapa in care v-ati obisnuit deja unul cu celalalt, va cunoasteti toate slabiciunile si atuurile. S-a instalat deja o rutina, ramane insa la latitudinea voastra daca reusiti sau nu sa o transformati intr-o rutina pozitiva sau dimpotriva, o lasati sa evolueze inspre instrainare si finalmente, despartire. In cazul in care deveniti parinti, aceasta etapa se scurteaza sau poate fi chiar sarita, trecand imediat la pasul urmator.
Stadiul 3: Familia
E cea mai lunga perioada a unei casnicii, perioada in care amandoi sunteti maidegraba preocupati de cresterea copiilor si de incercarile de a le oferi tot ceea ce au nevoie pentru a creste, a invata si a se transforma in indivizi utili societatii. E perioada cea mai dificila insa pentru voi ca si cuplu, perioada in care va trebui sa munciti infinit mai mult decat inainte pentru a nu pierde contactul unul cu celalalt si pentru a ramane impreuna.
Stadiul 4: Din nou, in doi
Copiii au crescut, au parasit casa parinteasca. Aici incepe stadiul 4 al casniciei, perioada in care va regasiti unul pe celalalt, va redescoperiti. Unele cupluri ajung sa se desparta in acest punct al vietii, altii reusesc sa se regaseasca si continua mai departe. Cei care continua insa nu au motive de regrete, aceasta perioada oferindu-le sansa de a retrai tineretea, de a calatori impreuna, de a se bucura de viata si de a o trai la maxim.
Stadiul 5: Ati reusit!
In fine, ati trecut cu bine peste toate greutatile pe care viata vi le-a scos in cale, ati imbatranit impreuna, copiii sunt mari, poate aveti deja si nepoti. Sunteti la varsta la care numarati in gand reusitele si va bucurati de o viata implinita si fericita alaturi de ceilalti membri ai familiei. Pentru ca aceasta perioada este cea a reintoarcerii. Copiii si nepotii vor gravita mereu in jurul parintilor respectiv bunicior, amintitndu-si cu placere de caminul in care s-au simtit iubiti si apreciati, de casa parinteasca in care au crescut si au devenit oameni.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›