Exista o anumita etapa critica in dezvoltarea psihica si sexuala a baietilor, regasita in complexul lui Oedip. E o treapta delicata, in care fiii incep sa isi consitentizeze sexualitatea. Din pacate, parintii si, mai ales mama, este pusa intr-o situatie dificila in fata fiului ei.
Complexul lui Oedip, pe intelesul tuturor
Complexul lui Oedip este abordat in diferite forme. Acesta a aparut intr-o veche piesa de teatru scrisa de Sofocle, in care Oedip este un copil infiat si crescut de un pastor. Acesta ajunge sa isi ucida tatal real, casatorindu-se cu mama biologica.Din relatia lor, se nasc trei copii. Cand adevarul iese la iveala, sotia si mama sa se sinucide, iar Oedip isi scoate ochii, din regret pentru fapta facuta.
Mergand in profunzimea acestei legende, Freud a decoperit ca exista o etapa in viata unui baiat in care experimenteaza trairi similare celei din piesa lui Sofocle. Freud a plasat aceasta etapa intre varstele de 3 si 5 ani. In acest stagiu al dezvoltarii, baietii resimt si manifesta gelozie fata de tatii lor. Chiar daca suna ciudat, in aceasta etapa a dezvoltarii, baietii simt atractie fizica fata de mame. De aceea, dovezile de afectiune ale acestora fata de tati reprezinta un motiv de gelozie pentru fii.
Urmatoarea etapa consta in constientizarea faptului ca afectiunea mamei se poate orienta si spre o alta persoana decat a lui. In acest moment, fiul incepe sa devina mai independent fata de cea care i-a dat viata si sa se contureze in afara afectiunii ei. Daca pana acum, copilul o vede ca parte din fiinta lui, in acest moment al dezvoltarii, intervine constientizarea faptului identitatea sa este diferita de a mamei.
In cazul fetelor, aceleasi trairi sunt cunoscute sub denumirea de complexul Electrei. Acelasi stagiu al dezvoltarii sexuale se manifesta si in cazul fetelor cu varste intre 3 si 6 ani, care intra in competitie cu propriile mame pentru afectiunea tatalui.
Parintii si complexul lui Oedip
Atunci cand aceasta etapa a dezvoltarii are loc, relatiile dintre fiu, mama si tata au de suferit. Copilul devine mai independent fata de mama, respinge parintele de acelasi sex, fata de care simte ca este in competitie. In ce priveste relatia fiu-tata, lucrurile pot lua doua intorsaturi. Se poate sa devine mai stransa, deoarece e posibil ca fiul sa se orienteze mai mult spre tata, odata ce relatia cu mama devine mai putin stransa. Pe de alta parte, se poate ca relatia sa se deterioreze, daca parintele nu adopta o atitudine corecta fata de trairile fiului sau.
Complexul lui Oedip este o tema dezbatuta intens in psihanaliza si psihologie, datorita modificarilor pe care le produce in sanul familiei. Atitudinea parintilor fata de aceste schimbari determina si atitudinea copilului fata de prorpia persoana si propria sexualitate.
Scris de Raluca
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›