Casatorie
Cu totii cunoastem situatii in care doi soti nu numai ca au ramas impreuna si dupa o perioada indelungata de timp ci chiar si-au pastrat si prospetimea, iubirea si placerea de a fi impreuna. Ii vedem mergand tinandu-se de mana pe strada, la plimbari romantice in parc si in excursii entuziasmante in doi, ii vedem bucurandu-se de viata si parca iubindu-se la fel de mult ca in prima zi, daca nu mai mult. Care este secretul lor? Ce fac acesti oameni altfel decat ceilalti? Ei bine, iata cateva exemple:
Alegerea partenerului compatibil
Acesta e probabil si cel mai important aspect al unei relatii de succes. Felul in care iti alegi partenerul. Sigur, fiecare relatie e o loterie, nu ai de unde stii din capul locului cu cine ai de-a face. Trebuie insa sa ai puterea de a spune nu atunci cand simti ca lucrurile nu merg si de a-ti cauta partenerul a carui personalitate, hobbyuri si interese se potrivesc cu ale tale.
Ce faci si ce nu faci pentru relatie
Pe langa compatibilitate insa, e nevoie si de multa munca. Iubirea de la inceput se transforma treptat din pasiune in iubire adevarata dar e nevoie si de actiune pentru a obtine reactiunea dorita. Ce inseamna aceasta actiue? Ei bine, nu trebuie niciodata sa uiti ca alaturi de tine traieste o alta persoana care, oricat ar fi de asemanatoare, e un individ aparte care are propriile sale nevoi. Pe langa acest lucru, e nevoie ca iubirea sa fie in permanenta intretinuta cu fel si fel de activitati comune, care sa pastreze viu interesul pe care il aveti unul fata de celalalt dar care sa va permita si sa evoluati impreuna, ca si cuplu. Latura romantica a relatiei nu trebuie nici ea neglijata, la fel cum importanta ramane si cea personala, activitatile individuale care sa va ofere mereu subiecte noi de conversatie. Si asa ajungem si la comunicare, care si ea, la fel ca toate celelalte, va poate ajuta sa pastrati viu contactul unul cu celalalt.
Recunostinta
Intr-o relatie de lunga durata e important si felul in care stii sa iti arati recunostinta pentru tot ceea ce este si face partenerul, pentru momentele in care iti este de folos, te ajuta sau pur si simplu iti este alaturi. Fii constienta si de plus-valoarea pe care partenerul o aduce in relatie, de lucrurile noi pe care le-ai invatat de la el si in general de contributia sa la dezvoltarea ta personala si la evolutia voastra ca si cuplu.
Capacitatea de a asculta si deschiderea catre comunicare
Am mai spus-o si in alte randuri: comunicarea este un proces vital intr-o relatie de lunga durata. E nevoie insa de comunicare sincera, de deschidere, de cat mai putine secrete si in acelasi timp, de capacitatea si disponibilitatea de a si asculta, nu doar de a spune ce iti trece prin minte sau suflet.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›