Casatorie
Observam de multe ori cupluri care par ca nu pot sta nici o secunda departe unul de celalalt, cupluri care dupa cateva luni de casatorie ajung sa nu se mai suporte. Intrebarea pe care inevitabil ne-o punem cu greu isi poate gasi raspuns: „Oare chiar se poate intampla ca doi oameni sa nu se cunoasca absolut deloc vreme de cateva luni sau ani dupa care brusc sa aiba o revelatie cu privire la relatia lor?” Sau, „se pot schimba intr-atat de mult doi oameni pentru a ajunge la un moment dat sa nu se mai potriveasca deloc cu cei pe care ii considerau sufletul pereche?”
Ei bine, raspunsurile sunt impartite insa un lucru e clar. In sinea lor, oamenii nu se schimba. Ceea ce se schimba este propria lor perceptie asupra celor de langa ei. Perioada de la inceput de relatie este dominata de orice altceva decat de ratiune si obiectivitate. Pasiunea nu prea lasa loc de judecata, cel putin nu o judecata la rece. In acelasi timp insa, se pot observa si schimbari la nivelul personalitatii, schimbari care chiar daca nu afecteaza intotdeauna calitatea relatiei, pot fi considerate majore. Iata cateva exemple:
Sotii devin mai putin extrovertiti
Si e valabil chiar si in cazul persoanelor extrem de sociabile si de extrovertite, cu o puzderie de prieteni si cu vieti sociale animate. Casatoria aduce cu sine o stare de calm si de echilibru care ne tine mai mult in casa si care ne ajuta sa ne relaxam si sa intram in rutine pozitive. Mai mult, cei doi soti nu mai au nevoie sa iasa sistematic in oras pentru a-si cauta perechea ori pentru a-si impresiona perechea. Se pot relaxa si simti bine si impreuna, acasa, pe canapea.
Sotii devin mai constienti, mai maturi
E evident ca nu se intampla acets lucru in toate cazurile, altmiteri rata divorturilor ar scadea considerabil. Cei care reusesc sa isi pastreze casniciile pe linia de plutire insa, au in comun maturitatea dar si dorinta si capacitatea de a lupta mereu pentru binele relatiei, pentru viitorul familiei, pentru ca totul sa fie bine pentru amandoi. E si aceasta o schimbare majora, mai ales pentru cei care inainte de casnicie nu au mai avut parte de relatii serioase, cel putin nu la acest nivel.
Dupa o perioada, apar neintelegerile
Si nu discutam despre neintelegeri majore ci despre lucrurile minore care in perioada de la inceput erau trecute cu vederea. In timp, odata ce perioada „de miere” se incheie, cei doi parteneri descopera unul la celalalt o serie de cutume si „probleme” pe care le scot in evidenta cu fiecare ocazie, lucruri peste care cuplurile mature reusesc sa treaca dar care pe cei mai slabi ajung sa ii desparta. Discutam despre cateva mici diferente dintre cei doi soti care oricum nu pot fi identici in tot ceea ce fac, gandesc, spun. Vestea buna? Fiind minore, aceste neintelegeri dispar in timp, pe masura ce cei doi soti se maturizeaza si invata sa accepte faptul ca sunt doi indivizi unici si nu doua parti identice ale unui intreg.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›