Casatorie
Focul iubirii e fragil si greu de mentinut viu pentru o perioada lunga de timp. Pentru a mentine o casnicie pe linia de plutire vreme de cateva decenii e nevoie de mult mai mult decat iubire, e nevoie de comunicare intelegere, respect si multa rabdare. Daca in trecut divortul era un fenomen foarte rar, din ce in ce mai multe cupluri aleg sa se desparta in zilele noastre, unii chiar dupa cateva decenii de casnicie. De ce? Ei bine, iata cele mai importante cauze cultural-sociale care stau la baza acestei probleme:
1. Ne casatorim din iubire. Si o facem de mai putin de un secol. Pana de curand, casniciile se incheiau din interes, fie ca era vorba de interesul personal sau cel al familiei. Rareori cuplurile se casatoreau pentru ca aveau la baza sentimente puternice, iubirea era mai degraba un ideal de poveste decat o realitate a vietii de zi cu zi. Cutumele sociale si religioase au devenit depasite insa in ultimele decenii. Prin urmare, majoritatea celor care se casatoresc acum o fac din dragoste si nu din interes. Atentie insa, iubirea e un sentiment extrem de fragil care nici nu dureaza mult in timp. Sigur, iubirea pasionala de la inceput se poate transforma intr-un sentiment puternic care sa tina doi oameni impreuna pentru o perioada indelungata dar pentru ca acest lucru sa se intample e nevoie de multa munca si de o multime de alte lucruri.
2. Sotii nu mai depind unul de celalalt. Femeile nu mai au nevoie de barbati pentru a fi intretinute, barbatii nu mai au nevoie de femei pentru a creste copiii. In mod normal, sotii din zilele noastre lucreaza amandoi, impartindu-si in acelasi timp si sarcinile de acasa. Fiecare dintre ei e capabil de a trai la fel de bine si singur, nu mai exista codependenta care exista in urma cu un secol. Prin urmare, daca lucrurile nu merg asa cum ar trebui intr-o casnicie, putini sunt cei care se vor complace traind o viata nefericita alaturi de sotul sau sotia nepotrivit/a.
3. Speranta de viata este foarte mare. In trecut, oamenii erau fericiti daca ajungeau la venerabila varsta de 60 de ani fara sa se imbolnaveasca grav. Acum, speranta de viata a ajuns in unele tari la peste 80 de ani ceea ce inseamna ca durata unei casnicii a devenit si ea mai lunga. Imaginati-va cum e sa traiesti 60 de ani alaturi de o alta persoana, si cat de mult se poate schimba un om intr-o perioada atat de lunga.
4. Suntem foarte activi. Oamenii muncesc mai mult decat oricand, sunt mereu conectati la tot ceea ce se intampla in jurul lor, petrec din ce in ce mai putin timp relaxandu-se sau ocupandu-se de relatiile lor, de familiile lor. Pentru a mentine o casnicie pe linia de plutire e nevoie de munca, de implicare, de disponibilitate. Cei care petrec mai mult timp la locul de munca si in plus isi petrec si timpul liber raspunzand la mesajele clientilor, colegilor sau sefilor, vor descoperi ca e foarte usor sa pierzi contactul cu persoana de langa tine si sa te instrainezi de cei pe care ii iubesti.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›