Casatorie
Motivul fricii
Frica este cel mai mare impediment in calea evolutiei si a dezvoltarii personale. Si se intampla de foarte multe ori ca oamenilor sa le fie teama de propriile lor sentimente, de reactia pe care impartasirea acestora ar produce-o in jurul lor, din care cauza refuza sa discute deschis cu partenerii lor de viata. Oscilam de aceea intre frica de divort si toate problemele pe care o astfel de decizie le aduce in viata noastra si frica de a pune punctul pe i, de a recunoaste ca relatia s-a incheiat, ca nu ne mai poate aduce nimic nou decat suferinta, ca ne-am instrainat de parteneri si singura cale de progres este cea prin intermediul careia fiecare isi va urma drumul sau separat.
Pe de alta parte, nu poate trece neobservata nici frica de a fi singuri, un alt motiv stupid de a ramane intr-o relatie care pare sa se fi incheiat de mult si nu mai are nicio sansa de reconciliere. De altfel, toti cei care refuza sa faca un pas inainte din cauza temerilor personale, o fac gandindu-se in primul rand la inutilitatea de a mai incerca o salvare a relatiei fapt pentru care nici nu mai actioneaza in acest sens. Sunt prinsi astfel intre ciocan si nicovala, cea mai absurda si mai negativa pozitie pe care o pot avea.
De aceea, daca simti ca acesta este si cazul tau, cel mai bine ar fi sa iei atitudine imediat si sa incerci sa iti stapanesti fricile. Numai teama de divort iti va anula toate sansele de a imbunatati relatia, ducand la o stare de inertie si frustrare, mariajul submediocru transformandu-se intr-un calvar, o inchisoare din care aparent simti ca nu mai ai nicio scapare. Eliminand aceasta frica, ai sansa de a actiona in folosul tau, fie salvand relatia de la moarte fie renuntand la ea definitiv.
De dragul copiilor
O tema recurenta care apare in stransa legatura cu frica de divort este cea a copiilor si a credintei ca separarea parintilor ii va afecta pe acestia din punct de vedere psihic si social. Sigur, divortul e o problema serioasa care trebuie explicata copiilor de catre ambii parinti dar nu inseamna ca acestia nu pot intelege sau nu se pot obisnui cu ideea in timp. Ne gandim doar la felul in care separarea ii va afecta si nimeni nu ia in considerare ce s-ar intampla cu copii in cazul in care acestia ar creste intr-o familie intacta dar nefericita, alaturi de doi parinti aflati mai mereu in conflict si niciodata pe aceeasi lungime de unda.
Problema e cu atat mai importanta cu cat copiii au tendinta de a se modela si dezvolta in functie de informtiile pe care le primesc din jur. O familie dezbinata este de aceea un rau mult mai mic decat o familie dominata de conflicte si dispute permanente. Un astfel de mediu ii va afecta din toate punctele de vedere, cei mici ajungand cu timpul sa accepte ca normala situatia negativa, crescandu-si sansele de a esua in relatiile lor viitoare la fel ca parintii lor.
Este acesta mesajul pe care vrem sa il oferim copiilor nostri? Cu siguranta ca nu. De aceea trebuie sa ii invatam sa nu se lase dominati de frici, sa le infrunte, sa priveasca adevarul in fata si nu sa se ascunda atunci cand dau de greu.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›