Casatorie
Va intalniti, va indragostiti, mutati impreuna si apoi casatoriti mai repede decat un sezon dintr-o telenovela. Da, suna cat se poate de romantic si pasional dar asta nu inseamna ca e neaparat si ceva bun. Nu e o miscare prea inteleapta sa-ti grabesti ziua nuntii. Expertii in relatii sunt de parere ca timpul minim de care ai nevoie pentru a-ti cunoaste iubitul din toate punctele de vedere si care te va ajuta sa iei cea mai inteleapta si rationala decizie posibila este de minim un an. Care sunt motivele?
Aveti nevoie de mai mult de cateva luni pentru a va vedea cele mai proaste parti unul altuia.
Cei care au mai avut parte de relatii serioase de lunga durata o stiu deja, cei care nu, o afla acum: ai nevoie de minim sase luni pentru a putea scapa de ochelarii colorati ai iubirii si pentru a-ti putea privi partenerul cat mai obiectiv, observandu-i in acelasi timp toate trasaturile pozitive dar si pe cele negative. Si asta se intampla datorita faptului ca, odata ce trece vremea, va veti instala intr-o rutina a relatiei, perioada in care vor iesi la iveala adevaratele personalitati ale fiecaruia dintre voi doi. Ei bine, tocmai in aceasta perioada iti vei da seama daca e cu adevarat potrivit pentru tine sau nu.
Aveti nevoie de timp pentru a trece de nebunia de la inceput.
Dopamina este elementul chimic pe care creierul il produce la inceputul relatiei si care este responsabil de acea senzatie de plutire si fericire totala din primele luni. Dopamina ne face insa sa ne simtim suta la suta pozitivi si bine dispusi, mascand faptul ca relatia nu are nicio sansa de a evolua in timp asa cum iti doresti. Efectul acesteia incepe sa dispara dupa primele sase luni cand, odata cu instalarea rutinei despre care vorbeam mai sus, vei incepe sa vezi lucrurile mai obiectiv.
Ai nevoie de timp pentru a evalua daca planurile voastre de viitor coincid si cat de diferite sunt ele.
Inainte de a te decide ca relatia in care esti este perfecta si ca trebuie neaparat sa o oficializezi printr-o casatorie, trebuie sa evaluezi felul in care sperantele si visele voastre pentru viitor se potrivesc, daca acestea coincid si daca nu, cat de mari sunt diferentele.
De asemenea, trebuie evaluate anumite comportamente si laturi de personalitate care pot afecta mai tarziu relatia: felul cum cheltuiti banii, daca va doriti copii, unde vreti sa traiti si alte ganduri cruciale despre viitor. Pentru a putea trai intr-o relatie serioasa si sanatoasa, amandoi trebuie sa impartasiti teluri si vise comune despre viitor, pe langa atractia sexuala si prietenia care va leaga in primele luni ale convietuirii in doi.
In fine, nu spunem ca o casatorie nu poate functiona sub nicio forma atunci cand un cuplu decide sa o faca inainte de o perioada minima de un an dar, o asemenea asteptare poate fi de bun augur pentru ca te poate ajuta sa iti pui ordine in ganduri si in viata si te poate feri de greseli majore precum casatoria cu o persoana total nepotrivita. Pana la urma, nu are rost sa te grabesti. Daca sunteti meniti sa fiti impreuna, puteti sa o faceti si dupa un an nu crezi?
Scris de CaesarCăsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›