Casatorie
Daca simti ca tu esti singura care face toate treburile casnice, s-ar putea sa ai nevoie de o noua impartire a lor, astfel incat sa iti recastigi sentimentul de dreptate, de egalitate intre tine si partener. O relatie fara compromisuri este imposibila, cel putin pe termen lung. Frustrarile ies la iveala destul de repede in cazul in care nu sunteti amandoi dispusi sa oferiti si sa primiti echitabil unul de la altul. Problema se complica cu atat mai mult cu cat fiecare isi imagineaza in mod diferit rolurile in cadrul cuplului si definesc in stil propriu egalitatea si dreptatea. Acestea insa nu depind de o contabilizare egala a sarcinilor si sa datoriilor ci reprezinta o balanta flexibila a ceea ce are de oferit si se asteapta sa primeasca fiecare dintre voi, balanta asupra careia ati cazut de acord la inceput de relatie si a carui termeni se vor schimba apoi pe masura ce va schimbati si voi. Iata in continuare cateva cai simple de a-ti evalua sau reevalua codul egalitatii in relatia ta.
1. Reanalizeaza-ti asteptarile proprii. Gandeste-te bine la ce inseamna echilibrul pentru tine – analizeaza treburile casnice, finantele, intimitatea si orice alta potentiala zona de conflict in cadrul cuplului – si discuta problema cu partenerul de viata. Nu uita insa, ca in multe aspecte ale vietii in doi sunt mari sanse sa nu fiti de acord in ceea ce priveste echilibrul sau echitabilitatea. Prin urmare, va trebui sa fii deschisa la negocieri si evident dispusa sa faci compromisuri. Odata ce ai renuntat la ideea ca definitia ta a egalitatii e singura care conteaza, vei putea discuta orice problema in mod deschis iar sacrificiile ti se vor parea mai normale, naturale. Important este sa gasiti un set de valori comun, pe care sa va bazati amandoi.
2. Spune-i partenerului care iti sunt nevoile. In loc sa il acuzi ca nu te ajuta niciodata cu copiii desi ai nevoie si tu de timp liber pentru a te relaxa, spune-i ca ai nevoie de ajutorul sau. „Stiu ca suntem pe fuga dar am nevoie de tine putin. Pregateste-le te rog pachetele pentru scoala pana ii imbrac eu.” E un exemplu simplu dar unul cat se poate de elocvent. E calea cea mai simpla si mai eficienta de a obtine ce iti doresti si de a-l determina pe partenerul de viata sa te ajute la nevoie. Trebuie sa fiti impreuna ca o echipa si nu ca un stapan si un subaltern.
3. Arata-i partenerului ca il apreciezi si multumeste-i pentru ce ofera. Pentru a obtine echilibrul in relatie si a-ti determina partenerul sa faca compromisuri, trebuie sa le faci si tu la randul tau. In acelasi timp insa e important sa stii sa ii arati ca ai luat cunostinta de sacrificiul sau si ca il apreciezi pentru gestul facut. Stiind ca este apreciat pentru actiunile sale, va face compromisurile mult mai usor, dominat de un sentiment de generozitate.
4. Fii dispusa sa schimbi regulile din mers. Ideea de echitabilitate se va schimba pe masura ce va schimbati si voi. Regulile si intelegerile vechi dispar, nevoile la fel, fac loc celor noi, in functie de evolutia personala si de cuplu. Trebuie sa fii dispusa de aceea sa schimbi regulile din mers si sa accepti in acelasi timp ca regulile trebuie renegociate din timp in timp.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›