Casatorie
In cultura noastra, cei care nu se casatoresc din dragoste sunt considerati ghinionisti, suspecti, manipulativi, exploatatori sau rai. Avem impresia ca ori ei gresesc ori ceva nu e in regula cu ei. Iar sentimentele pe care le traim in legatura cu astfel de persoane se invart in jurul milei si a dispretului, nicidecum trairi pozitive. Am fost invatati inca de mici ca iubirea invinge orice, ca e cel mai de pret sentiment si prin urmare, ca toti cei care nu o au sunt invinsi de viata, de lume, de soarta. Ori, sunt niste profitori care au alte planuri ascunse. Prin urmare, in cultura noastra, iubirea a devenit singurul motiv pentru a te casatori. Desi daca am sta sa ne gandim bine, aceasta traditie e chiar noua, pana nu demult cuplurile casatorindu-se din cu totul alte motive.
Mai mult, daca analiza noastra ar continua, am descoperi ca iubirea e un lux. Casatorindu-te numai si numai din iubire, se presupune ca ti-ai atins deja toate celelalte idealuri, ca nu iti mai lipseste nimic, ca toate problemele tale au fost deja rezolvate. Pentru ca iubirea nu tine nici de foame si nici de frig. Sigur, procreerea a fost mereu un factor important care a contribuit la decizia oamenilor de a se casatori. Pana in urma cu doua secole insa, poate chiar mai aproape de zilele noastre, majoritatea oamenilor apartinand culturii „vestice” se casatoreau din motive financiare sau pentru a ontine avantaje de natura politica sau sociala.
Era Victoriana si revolutia industriala ne-au schimbat insa perceptia despre lume si casatorie in general. Ideea de romantic si de iubire si-a gasit drumul din paginile povestilor nemuritoare catre prim planul vietii de zi cu zi. Si asta s-a datorat in mare parte avansului economic si tehnologic, care ne-au usurat vietile. Inainte de aceste schimbari majore de natura economica, divortul era o raritate. Odata ce iubirea a devenit motivul principal pentru casatorie insa, si divortul a devenit o realitate perpetua.
Au urmat anii 60 si 70 ai secolului trecut, ani in care femeile s-au emancipat si toata lumea a inceput sa se orienteze catre fericirea personala. Iubirea a devenit si mai importanta, divorturile si mai dese. Rata acestora a crescut spre un ingrijorator 50% in anii 1970 si continua pe acelasi trend in prezent. Am ajuns atat de departe din punct de vedere economic, tehnologic, politic si social dar oare nu am pierdut altceva pe parcurs? Mai e casnicia motorul societatii, celula de baza a acesteia, asa cum era in trecut si ne incapatanam sa o consideram si acum?
Si in zilele noastre insa, sunt oameni care se casatoresc si din alte motive decat iubirea. Unul dintre acestea ar fi procreerea si sansa de a face copii si de a-i creste alaturi de o persoana cu care te poti intelege foarte bine, care e capabila de afectiune si dedicatie totala si asa mai departe. Sunt altii care se casatoresc pentru a-si asigura siguranta financiara, pentru a avea parte de compania placuta a unei persoane complementare pe tot parcursul vietii ori din motive logice, analizandu-si bine toate optiunile si alegand-o pe cea care li se potriveste cel mai bine. De obicei, cei care o fac fara a tine cont de iubire, au asteptari potrivite alegerii lor. Sunt mult mai calculati, nu iau decizii pripite si se casatoresc punand astfel bazele unei uniuni stabile care trece mai usor testul timpului. Nu isi cauta partenerul ideal ci se multumesc cu cel „suficient de bun”.
Unii vor numi aceste alegeri „multumire de sine”, altii le vor numi „inteligenta”. Iubirea este insa un sentiment care se schimba, care evolueaza, care se poate transforma repede intr-un gol sentimental care sa duca la despartire. Sigur, concluzia nu este ca trebuie sa renunti la ea dar inainte de a te casatori, trebuie sa cauti si alte motive mai putin metafizice pentru a face acest pas. Iubirea nu reprezinta o baza solida pentru o relatie pe termen lung, ea poate fi doar scanteia care aprinde focul, nu si lemnele care il intretin. Prin urmare, inainte de a spune Da, trebuie sa analizezi nu doar relatia ci si partenerul cat mai obiectiv, calculand la rece care sunt sansele voastre impreuna. Promisiunea de „la bine si la rau” nu va sta oricum in picioare multa vreme, cel mult cata vreme va fi bine. Odata ce se ivesc si primele probleme, ea se poate transforma imediat in cuvinte desarte, fara corespondent in realitate. Pentru ca desi un cantec celebru ne spune ca „avem nevoie doar de iubire – love is all you need”, iubirea in sine nu e decat un sentiment trecator si nimic mai mult.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›