Casatorie
Un recent studiu social realizat in Statele Unite, incerca sa coreleze riscurile de divort cu numarul de frati sau surori ai fiecaruia dintre participanti. Concluzia cercetatorilor nu ne surprinde deloc: sansele de a esua in casnicie scad cu cateva procente la fiecare frate sau sora alaturi de care ai crescut. Si nu e deloc surprinzator, majoritatea celor care au macar un frate sau sora recunoscand ca relatia cu acestia i-a pregatit pentru relatiile de mai tarziu, inclusiv pentru cea de casnicie. Cei care nu sunt singuri la parinti, se confrunta mereu cu certuri, impacari si negocieri, invata sa isi imparta lucrurile si sa tina cont si de alte pareri atunci cand iau decizii. Cu alte cuvinte, fac tot ceea ce ar trebui sa faca si intr-o relatie de la maturitate. Prin urmare, cu exceptia relatiilor intime, o casnicie se aseamana foarte mult cu ceea ce am trait inca din copilarie, alaturi de fratii sau surorile noastre. Iata in continuare cele mai importante aspecte in care acestia ne-au pregatit pentru mai tarziu:
1.) Impartirea bunurilor si a atentiei: Copiii isi impart intotdeauna jucariile, dulciurile si alte bunuri pe care le ofera parintii. Cel putin asa ar trebui sa fie invatati inca de mici. Ei isi impart insa si atentia pe care o primesc de la cei mari si invata ca sunt momente in care nu sunt in centrul universului, cand sunt alte lucruri mai importante de facut. Sunt lectii excelente care ne pregatesc pentru viata de oameni casatoriti, cand ne confruntam cu experiente similare.
2.) Companie constanta: Cei care au frati, se obisnuiesc inca de mici sa isi imparta si spatiul personal, sa aiba mereu pe cineva in preajma, fie ca relatia e armonioasa sau nu. Le e mai usor prin urmare sa se adapteze vietii casnice de oameni casatoriti.
3.) Ajutorul reciproc: Mentalitatea de „noi” versus „ei”, care apare atunci cand o persoana din exterior pericliteaza armonia din relatie. Fratii spre exemplu se cearta mereu intre ei. Cand cearta se muta insa in afara caminului si apar alte persoane in peisaj, de obicei fratii se sustin unii pe ceilalti, se apara, se ajuta. E o atitudine pe care trebuie sa o aiba si cei doi soti, unul fata de celalalt.
4.) Certuri urmate de impacari, uneori in lacrimi: Sigur, si in relatia dintre doi frati, la fel ca in orice alte fel de relatie, avem parte si de certuri, unele mai mari decat altele. Majoritatea insa se incheie cu impacare, invatam sa facem concesii si compromisuri. Lucruri care ne avantajeaza evident intr-o relatie de casnicie si ne ofera maturitatea de care avem nevoie pentru a finaliza disputele care apar in mod normal dea-a lungul timpului.
5.) Cei mai buni prieteni: Fratii sunt, in ciuda neintelegerilor, cei mai buni prieteni. La maturitate, cand ne mutam din casa parinteasca, tristetea resimtita ca urmare a pierderii acestei relatii poate fi cat se poate de mare. Vom recupera insa odata cu casnicia, cand golul lasat de despartirea de cei dragi va fi umplut de partenerul/partenera de viata.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›