Casatorie
Comunicarea e foarte importanta intr-o casnicie dar in acelasi timp ea poate conduce si la crearea unor probleme grave atunci cand este folosita necorespunzator. Cu totii gresim, nimeni nu e perfect, incercam insa sa ne discutam problemele si sa gasim solutii fiabile. Cat priveste greselile pe care trebuie sa le eviti in procesul de comunicare, iata in cele ce urmeaza cateva exemple concrete:
O relatie pe termen lung si implicit o casnicie, nu poate rezista trecerii timpul daca nu exista comunicare. E nevoie insa de o comunicare eficienta si constructiva, o cearta stupida neavand decat efecte negative. Prin urmare, trebuie sa stii cand e momentul sa porti o batalie si cand sa lasi de la tine. Evita pe cat posibil atitudinea razboinica si porneste fiecare discutie in contradictoriu cu o atitudine pozitiva, constienta ca in cazul in care reusesti sa comunici eficient, si problema se va rezolva mai usor, de cele mai multe ori fara certuri.
Nu e usor sa iti asumi responsabilitatea pentru problemele care apar in casnicie dar e absolut necesar sa o faci atunci cand acestea pornesc de la tine. Si vei avea nenumarate ocazii sa faci acest lucru pentru ca de-a lungul vietii vei face si tu o multime de greseli. Casnicia e asemeni unui contract semnat intre doi parteneri de afaceri cu cota parte egala. E nevoie de oameni maturi, care sa fie capabili sa comunice eficient dar care sa isi asume si responsabilitatea propriilor greseli atunci cand e cazul.
O cearta poate degenera foarte usor atunci cand in discutie e un subiect sensibil pentru tine, pentru el sau pentru amandoi. Iar de aici pana la insulte calea e foarte scurta si de aceea trebuie sa fii foarte atenta la ce spui, ce faci, cum te certi cu partenerul. Daca simti ca esti coplesita, pune totul pe pauza si acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru a te calma si pentru a analiza situatia la rece.
Felul in care initiezi o discutie si tonul pe care o porti conteaza la fel de mult ca si mesajul pe care vrei sa il transmiti. Pornind comunicarea pe un ton autoritar sau de superioritate nu vei reusi decat cel mult sa il faci pe partener sa intre intr-o stare defensiva ori sa il inchizi complet. Iar astfel comunicarea va avea de suferit pentru ca nu va mai exista.
O alta metoda eficienta de a-ti rani partenerul sau de a-l determina sa se inchida in sine si sa refuze comunicarea este sa ii atragi atentia asupra greselilor sale in public. Sa il certi de fata cu altii sau sa initiezi subiecte sensibile de discutie atunci cand sunt de fata si alti oameni. Daca ai ceva important de comunicat si sunteti in public, asteapta momentul potrivit pentru a initia discutia. E acel moment cand sunteti singuri, in intimitate, departe de ochii si urechile celorlalti.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›