Casatorie
Uneori, cuvintele sunt mai puternice decat faptele. Pentru ca relatia sa functioneze, e nevoie de comunicare dar nu orice fel de comunicare. Da, e important sa spui ce gandesti, ce iti doresti, ce anume vrei de la viata in general si de la partener in particular. Poti sa o faci insa intr-un mod productiv si civilizat sau dimpotriva, pe un ton urat, folosind cuvinte care nu iti vor aduce niciun rezultat pozitiv. Care sunt aceste cuvinte care iti pot ruina casnicia? Ei bine, iata cateva exemple concrete:
1. “Niciodata.” E un cuvant care sugereaza finalitate si lipsa de speranta. Atunci cand ii reprosezi partenerului faptul ca nu si-a indeplinit o indatorire, daca folosesti si cuvantul niciodata, ii negi automat toate reusitele, toate lucrurile pe care le-a facut pentru tine. Ii sigerezi in acelasi timp ca nu se va ridica niciodata la asteptarile tale. O asemenea exprimare il va pune automat intr-o stare defensiva, nu va mai auzi ce anume ai de spus si astfel vei pierde sansa de a rezolva problema de la care a inceput discutia voastra.
2. “Intotdeauna.” E un cuvant care sugereaza rigiditate si o sentinta definitiva. Folosind acest cuvant, ii spui partenerului ca el se inseala, tu ai dreptate si orice ar face, nu va putea schimba acest lucru. Nici acest tip de exprimare nu rezolva probleme, fiind doar o alta extrema care alaturi de cuvantul niciodata, va conduce catre o stare defensiva si va pune capat discutiei fara niciun fel de rezultat pozitiv.
3. “Dar.” Uneori, acest cuvant poate sugera incercarea de a manipula si evdent, lipsa integritatii. Atunci cand folosesti acest cuvant, negi automat tot ceea ce ai spus inainte, invalidand mesajul anterior si transformand o afirmatie pozitiva intr-una negativa. Partenerul isi poate pierde increderea in tine iar cuvintele tale nu vor mai avea credibilitate.
4. “Injurii.” Foloseste-ti imaginatia si include in aceasta categorie orice cuvant urat pe care i-l adresezi partenerului atunci cand discutati aprins in contradictoriu. Oricare ar fi acesta, folosindu-l nu faci decat sa iti ataci partenerul, punandu-l automat in defensiva. Fie ca reactioneaza pe aceeasi tema sau nu spune nimic, comunicarea e compromisa si se desfasoara deja ori inegal, ori ineficient. Daca vrei ca problemele sa fie rezolvate mai usor, trebuie sa inveti sa i te adresezi civilizat, asa cum probabil pretinzi si tu de la el de fiecare data.
5. “Divort.” Cu exceptia cazului in care povestesti despre altii, cuvantul divort nu are ce cauta in comunicarea dintre tine si partenerul tau de viata. Cu atat mai putin in cazul in care il folosesti pentru a-l ameninta. Acuzandu-l ca actiunile sale distrug mariajul si vor duce in cele din urma la divort, nu faci decat sa te asiguri ca asa se va si intampla. Amenintarile, de orice natura ar fi ele, nu vor rezolva niciodata problemele ci vor afecta in schimb increderea, comunicare, intimitatea si credibilitatea.
In fine, reflecteaza cu atentie asupra acestor cinci puncte discutate in acest articol si analizeaza felul in care comunici cu sotul tau. Daca e nevoie, ia atitudine si schimba felul in care i te adresezi inainte de a fi prea tarziu.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›