Casatorie
Casatoria e un pas major in viata fiecarui om, indiferent de varsta la care se decide sa o faca. Sunt o multime de semne si indicii care ne pot ajuta sa evaluam persoana de langa noi si cert e, ca o facem zilnic, chiar si atunci cand nu ne dam seama. Iar lista de defecte creste pe masura ce pasiunea de la inceput dispare iar relatia se stabilizeaza si isi urmeaza fagasul ei normal. Niciun om nu e insa perfect, cu totii avem parti bune si parti rele. Importanta intr-o casnicie nu e atat perfectiunea prin urmare, cat capacitatea de a te adapta si de a trai alaturi de o alta persoana, de a face sacrificii si compromisuri si evident, de a respecta relatia si viata de cuplu.
Iata in continuare cateva noi metode de a evalua aceste capacitati si de a stabili daca persoana in care iti pui increderea este pregatita pentru marele pas al casatoriei:
1. Atitudinea. Cum se comporta viitorul tau posibil sot atunci cand ai ceva important de comunicat? Iti asculta cu atentie cuvintele, e dispus sa discute lucrurile care te ingrijoreaza sau isi da ochii peste cap si incearca sa isi impuna propriile sale idei ca fiind cele mai bune si mai corecte? Stie sa analizeze faptele cu obiectivitate sau incearca sa controleze fiecare aspect al vietii voastre, inclusiv felul in care gandesti? Evident, o astfel de atitudine nu te va ajuta pe termen lung, casnicia neavand nicio sansa de a supravietui. Pe de alta parte, daca e dispus sa te asculte, iti analizeaza cuvintele cu interes si incearca sa gaseasca o cale comuna de a rezolva problemele, sunt sanse sa va puteti buucra impreuna de o viata linistita.
2. Raspunsurile. Cum actioneaza partenerul de viata in momentul in care ii prezinti ingrijorarile personale in ceea ce priveste un aspect sau altul al vietii in doi? Daca ii spui ca aveti nevoie de economii spre exemplu, te asculta cu atentie, iti da dreptate dupa care iese in oras si cheltuie toti banii casei nu inseamna ca raspunsurile sale sunt in contrast cu nevoile tale? Putem vorbi de comunicare si intelegere intr-un asemenea caz? Evident ca nu. In contrast, daca partenerul manifesta interes real pentru problemele tale si incearca imediat sa actioneze potrivit acestora, sunt semne ca veti avea parte de o casnicie fericita. Potrivit exemplului enuntat mai sus, pasul logic pe care ar trebuie sa il faca un posibil viitor sot, ar fi sa dea fuga la banca pentru a deschide un cont de economii.
In mod interesant, nenumarate studii ne releva faptul ca oamenii care au tendinte consumeriste puternice si o doza mare de materialism, sunt mai putin capabili de a forma relatii serioase cu cei din jur. Consumerismul de altfel poate duce la grave probleme in cadrul cuplului, in special in cazurile in care unul dintre soti e inclinat inspre a cheltui mai mult decat permite bugetul familiei.
3. Sunteti pregatiti? Casnicia presupune o multime de incercari si probleme. Nu e un drum lin, care sa se deschida drept in fata voastra si care sa nu fie presarat cu greutati. E nevoie de calitate in comunicare, de multe compromisuri, de capacitate de intelegere, de dorinta de a rezolva problemele pe masura ce apar. Esti pregatita pentru asa ceva? Dar partenerul tau? Raspunde la aceste intrebari cu cea mai mare sinceritate inainte de a lua decizia de a te casatori.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›