Casatorie
Am discutat pe aceasta tema in articolul precedent, incercand sa intelegem impreuna “Cand devine divortul cea mai buna solutie”. Daca ai ajuns la aceasta concluzie nu iti mai ramane de facut decat sa ii comunici si sotului tau decizia pe care ai luat-o. Cum o faci? Asta depinde de tine. Si conteaza, pentru ca poti sa o faci bine sau gresit. Pentru ca sfarsitul unei relatii, mai ales atunci cand sunt si copii la mijloc inseamna mai mult decat un adio. Inseamna in primul rand sa o faci stiind ca ai ales cea mai buna solutie, fara sa faci rau nimanui.
Fii sigura: Cand ajungi la concluzia ca mariajul tau s-a incheiat, ai tendinta de a lua imediat decizii pripite fara a te gandi serios ce si cum, fara a pune in balanta partile bune si cele rele ale casniciei. Pentru a luea insa decizia cea mai buna trebuie sa fii cat se poate de sigura ca aceasta este calea pe care trebuie sa mergi. Sunt sanse ca sotul tau sa nu fie de acord, sa incerce sa te convinga ca trebuie sa mai incercati sa salvati casnicia, de dragul vostru sau al copiilor etc. Aici intervine siguranta ta. Daca ai luat decizia dupa chibzuinta indelungata si ai pus deja in balanta toate aspectele negative si pozitive care urmeaza acestei decizii, vei putea sa ii tii piept cu fermitate si hotarare dar in acelasi timp calma si civilizata, evitand astfel disputele sau ceturile.
Fii obiectiva si detasata: Cand un parinte se decide sa divorteze, copiii devin o prioritate, incercand sa ii protejeze si sa ii tina la distanta de toate problemele legate de separare. Cea mai buna cale de a-ti proteja copilul sau copiii insa nu este cea a ignorantei, cea de a-i tine in necunoastere si oarecum deoparte ci, explicandu-le problema pe intelesul lor. La fel si in cazu sotului, caruia va trebui sa ii explici ca desi conexiunea dintre voi doi ca si cuplu nu mai exista, copiii nu vor avea deloc de suferit si ca vor avea parte si in continuare de aceleasi sentimente parintesti si evident, de acces nelimitat la ambii parinti.
Fii coerenta: Majoritatea oamenilor vor divaga de la subiect, vor incerca sa imbrace cuvintele cat mai frumos si sa evite cat mai mult timp concluzia pentru ca nu isi doresc sa provoace suferinta. In realitate, balbaiala ta poate fi interpretata ca o incercare de a evita sentimentul de vina inerent acestei situatii. Incoerenta ta insa ii poate da sotului sperante false. Pentru a-i comunica vestea cea rea e important de aceea sa fii coerenta si la subiect.
Fii pregatita: Spunandu-i de senin ca “Totul s-a terminat!” este probabil cea mai proasta metoda de a-i da vestea sotului tau. Pregateste-ti cuvintele dinainte, exerseaza conversatia eventual singura, in fata oglinzii. Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste comunicarea deciziei tale de a incheia casnicia:
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›