Casatorie
Traditia ne-a invatat ca rolul barbatului in familie este acela de a-i proteja pe cei dragi. Si aici includem si asigurarea celor necesare supravietuirii fiecarui membru al caminului. Intr-o societate traditionala, barbatul aduce banii, in timp ce femeia se ocupa de ingrijirea membrilor familiei.
Banii si raportul dintre parteneri
De cand cu emanciparea femeii, cu evolutia societatii si cu criza economica, lucrurile s-au mai schimbat. Barbatul nu mai e singurul care aduce banii in casa. Sau, in unele cazuri, nu e principalul sustinator financiar al familiei. De vreme ce rolul fiecaruia in relatie s-a schimbat, e posibil ca raporturile dintre soti, parinti si copii sa se schimbe. In ce fel, insa?
Daca ne gandim bine, e destul de normal. Matriarhatul era un termen necunoscul in perioada in care barbatul furniza bugetul unei familii.
De cand femeia poate participa la sprijinul financiar al caminului si rolurile s-au schimbat. Mai ales in cazul in care barbatul are o viziune traditionala asupra rolului partenerilor in viata familiala, e posibil sa se simta inhibat de o sotie care castiga mai mult decat el. De aici si pana la a ezita sa isi exprime vehement parerile in problemele familiale, nu e cale lunga.
Barbatul traditional se simte amenintat de ideea ca partenera lui castiga mai mult decat el. De aceea si succesul profesional al sotiei va provoca nemultumiri unui barbat mai putin norocos pe plan profesional.
Studiile confirma: banii pot fi marul discordiei
Pe deasupra, un studiu realizat in SUA a aratat ca barbatii care castiga mai putin decat partenerele lor stabile, inseala mai mult. Sociologul Christin Munsch de la Cornwell University, New York explica tendinta prin faptul ca aceasta este o amenintare asupra identitatii sexuale a barbatului. Se pare ca masculinitatea se masoara in banii pe care ii aduce in camin, iar deficitul in aceasta zona il face sa isi doreasca sa compenseze lipsa banilor castigati cu propria sudoare prin relatii extraconjugale.
Slava Domnului, nu toti barbatii gandesc asa! Unii sunt deschisi si accepta ideea ca, odata cu evolutia societatii, rolurile in relatii sunt afectate. Cu toate ca au un rol important in viata familiala, banii nu trebuie sa defineasca si relatia in sine. In Romania, suntem inca in perioada de acomodare si tranzitie. In tarile mai dezvoltate insa, masculinitatea nu se masoara in cifrele de pe statul de plata al barbatului.
Scris de Raluca
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›