Casatorie
Am discutat in articolul precedent despre doua dintre cele mai populare mituri legate de casnicie. Daca ne dorim o casnicie reusita, trebuie sa renuntam la stereotipurile si miturile urbane pe care le-am invatat de la prieteni si membrii familiei si sa incercam sa ne ingrijim de relatiile noastre asa cum sunt ele, cu particularitatile care le fac unice. Prin urmare, vom continua lista inceputa in urma cu cateva zile, adaugand inca doua astfel de preconceptii:
Desi multor oameni li se pare greu de crezut, si cei casatoriti se pot simti singuri. Fara indoiala. E o singuratate insa care te face sa te simti mai rau si mai trist decat in cazul in unei persoane celibatare. E evident mai trist sa fii intr-o relatie de lunga durata si sa te simti singur decat sa te simti singur stiind ca ai inca optiunea de a-ti cauta persoana potrivita alaturi de care sa legi acea relatie de lunga durata. Prospectul unei vieti in doi petrecuta in singuratate este cat se poate de deprimant.
De ce? Ei bine, cei care nu au parte de relatii serioase, in momentele in care se simt singuri, au inca speranta ca vor scapa de acest sentiment odata ce vor intalni persoana potrivita. Pe de alta parte, cei care deja se afla in relatii serioase, care si-au unit deja destinele, nu mai au aceasta optiune, cel putin nu imediat si nici fara sa fie nevoiti sa treaca printr-un dovort sau o despartire care le-ar aduce prejudicii materiale si sentimentale.
Cum ajung persoanele casatorite sa se simta singure? Ei bine, compatibilitatea joaca un rol extrem de important in aceasta ecuatie. In acealasi timp, la fel de importanta este si comunicarea si disponibilitatea celor doi parteneri de a-si impartasi experientele personale astfel incat sa nu ajunga niciodata sa se instraineze unul de celalalt.
Multi isi inchipuie ca mariajul rezolva mare parte din problemele unei persoane, aducand echilibru in viata fiecaruia si de aici, si fericirea. Daca nu esti fercita singura insa, sunt sanse de a nu fi fericita nici intr-o canisice, oricat ai incerca sa atingi acest ideal. De ce? Ei bine, fericirea nu depinde niciodata de o persoana sau alta ci in primul rand este un ideal care are legatura cu propria noastra pesonalitate, cu propria noastra dispozitie de a gandi pozitiv, de a fi pregatiti pentru fericire. O relatie nu te face automat fericit, fie ca e vorba despre o aventura de o noapte, o pasiune de o vara sau o casnicie. Totul depinde de noi insine si de felul in care percepem viata si reusim sa ne adaptam la ea.
Unul dintre cele mai importante lucruri in ceea ce priveste relatiile si in mod special casnicia insa, este felul in care reusim sa ne adaptam asteptarile personale ale persoanei cu care ne casatorim si implicit la relatia cu acea persoana. Asteptari care ar trebui sa fie mai degraba realiste si adaptabile in functie de felul in care evolueaza viata de cuplu.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›