Casatorie
Mitul: Nu va culcati niciodata suparati, daca nu rezolvati conflictele imediat, acestea vor degenera in timp ajungandu-se la resentimente si poate chiar despartire.
Asa spune folclorul casniciilor. Ca nu e bine sa pui capat unei zile fara a pune in prealabil capat si neintelegerilor din cadrul cuplului. In mod ideal, sigur, ar fi foarte bine sa fim capabili de a ne ierta greselile si omisiunile de indata ce aceastea apar. Din pacate insa, la nervi, nicio cearta nu poate fi purtata calm si constructiv, fara resentimente sau fara ca lucrurile sa degenereze. De cele mai multe ori nimic nu se rezolva astfel, partenerii devenind din ce in ce mai furiosi. Iar stabilirea unei limite de timp in care sa isi rezolve problemele pune presiune si mai mare asupra lor.
Noua regula: Noaptea este un bun prilej pentru a va detensiona. Conflictele vor fi rezolvate mai usor cu mintea limpede, odihnita si intr-o atmosfera mai calma.
In loc sa peterceti toata noaptea incercand sa rezolvati o disputa de peste zi, culcati-va linistiti si asteptati dimineata pentru a trata subiectul mai pe larg, cu calm si o dispozitie cu totul si cu totul diferita. Seara, chiar daca sunteti suprati unul pe celalalt, sunteti deja epuizati pentru a mai purta o discutie serioasa. Sarutati-va, spuneti-va noapte buna si reveniti dimineata la punctul de plecare. Sanse sunt ca odata ce timpul trece, cearta sa se transforme intr-o discutie simpla si problema sa se rezolve mult mai usor.
Mitul: Intr-o zi va veti da seama ca v-ati intrainat si iubirea a trecut de tot.
Am fost invatati de-a lungul timpului ca oricat de mare ar fi iubirea initiala, cuplurile ajung sa se instraineze pe masura ce personalitatile lor se schimba, interesele la fel, ajungand la un moment dat sa nu mai aiba nimic in comun. Expertii in psihologia cuplului ne spun insa ca daca privim cu atentie la relatiile de succes vom descoperi ca partenerii nu au foarte multe lucruri in comun, sunt diferiti si mai mult, se si bucura de interese personale diferite fata de cele ale sotiilor sau sotilor lor. Poate exista un cuplu fericit in care el sa fie interesat de emisiunile sportive de la televizor in timp ce ei ii place sa citeasca spre exemplu. Cum pot trai impreuna? Simplu: cei doi au descoperit cai de a fi ei insisi si a fi impreuna in acelasi timp. De a se bucura de interesele personale fara a ocupa spatiul personal al partenerilor, de a accepta insa in acelasi timp diversitatea si individualitatea lor. Compromisul e solutia. Si fara compromisuri, o casnicie nu poate functiona.
Noua regula: O casnicie nu e alimentata doar de sentimente ci si de capacitatea si disponibilitatea partenerilor de a munci in folosul ei.
Partenerii de cursa lunga au invatat sa nu tina seama de mituri ci sa actioneze. Au trecut probabil peste zeci poate chiar sute de neintelegeri, probleme financiare, poate chiar aventuri extramaritale. Ceea ce i-a ajutat nu a fost iubirea ci capacitatea de a intelege ca formeaza impreuna o echipa si disponibilitatea de a lucra impreuna pentru rezolvarea unei probleme oricat de mare ar fi fost aceata.
Adevarul este ca de schimbat, ne schimbam in permanenta. Daca am ramane la fel ca in ziua nuntii, viata ar fi extrem de plictisitoare. Important este insa sa existe comunicare, dialog permanent, si ambii parteneri sa fie la curent cu asteptarile, pasiunile si visele celuilalt. E atat de simplu.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›