Casatorie
Viata in doi nu e intotdeauna doar lapte si miere. Pe parcursul unei relatii apar si probleme, marea majoritate dintre ele putand fi rezolvate cu ajutorul comunicarii si al respectului fata de sine si fata de partener. E nevoie de putin efort sustinut pentru a mentine o relatie pe linia de plutire dar si de maturitatea necesara pentru a constientiza importanta acestui efort, a unei dispozitii permanente de a actiona.
Uneori insa, oricat ti-ai dori sa nu se intample acest lucru, problemele care apar devin mult prea serioase pentru a mai putea continua impreuna. Pentru cuplurile casatorite, acest lucru inseamna implicit divortul. Care sunt insa cele mai comune si mai des intalnite motive pentru care se ajunge la acest deznodamant? Iata cateva exemple concrete:
Infidelitatea
Evident, infidelitatea este si cel mai des intalnit motiv pentru care se ajunge la divort si asta ca urmare a faptului ca foarte putine persoane accepta sa ofere iertarea dupa un asemenea eveniment. Infidelitatea presupune o inselare a increderii, pentru unii si o lipsa de respect, o dovada de nepasare fata de sentimentele celuilalt si poate chiar de imaturitate si egoism pentru altii. Oricum am lua-o, infidelitatea este o problema stringenta cu care societatea din ziua de azi se confrunta si probabil, principalul responsabil pentru rata atat de mare a divorturilor.
Abuzul de substante stupefiante, alcool
Alcoolul, drogurile, medicamentele psihoactive sunt trei dintre cei mai mari inamici ai unei relatii mature, stabile, serioase, echilibrate. Si asta pentru ca intotdeauna cel care sufera de o dependenta va profita – cu voia sau fara voia sa – de bunavointa celorlalti exploatandu-le sentimentele pe care le nutresc pentru ei. In cazul in care dependenta pune stapanire total pe unul din soti insa, daca celalalt ajunge la concluzia ca nu mai poate face nimic pentru a schimba starea de fapt a lucrurilor, se poate ajunge de asemenea la divort. Motivul este simplu: persoana dependenta de alcool sau substante stupefiante, va pune intotdeauna nevoia sa primara pe primul loc in dauna oricarei alte persoane. Ori, chiar daca sotul sau sotia sa incearca o vreme sa isi readuca partenerul pe linia de plutire, incapacitatea de a o face, in cele din urma, va insemna si sfarsitul relatiei si al efortului depus pentru salvarea ei.
Lipsa de implicare, dezinteresul
Pentru ca o relatie si implicit o casnicie sa functioneze, e nevoie de echilibru. Acest echilibru trebuie sa fie atat emotional cat si intelectual si presupune in mare masura satisfacerea nevoilor celor doi parteneri. E nevoie de consens in ceea ce priveste problemele majore ale cuplului si de intelegere, sacrificii si compromisuri atunci cand comunicarea nu poate rezolva problemele de fond. In acelasi timp insa, e nevoie ca ambii parteneri sa fie implicati suta la suta in relatie si sa se fie parte activa a acesteia. In cazul in care nu exista implicare, echilibrul se rupe si inevitabil apar frustrarile si nemultumirile celui care investeste mai mult in relatie, ale celui care incearca mereu sa suplineasca si lipsa de actiune celuilalt.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›