Casatorie
Sunt o multime de motive gresite pentru a te casatori. Fara a incerca sa le amintim pe toate, le putem incadra in trei mari categorii insa, dupa cum urmeaza: hotararea bazata pe anxietate (frica), insuficienta si pragmatism.
1.Anxietatea – Frica
Daca la randul tau te gandesti la ideea maritisului si esti in cautarea unui sot viabil sau chiar ti-ai gasit perechea si astepti doar cererea in casatorie, iti sugeram ca inainte de toate sa fii sincera cu tine si sa faci o introspectia pentru a descoperi care sunt motivele pentru care iti doresti casnicia. Ti se potriveste unul dintre urmatoarele ganduri?
Vreau sa ma casatoresc pentru ca…
• pentru ca toate prietenele mele au facut-o deja.
• pentru ca nu stiu daca voi mai primi o alta sansa in caz ca spun NU acum.
• pentru ca vreau sa ma simt in siguranta.
• pentru ca nu mai vreau sa caut la nesfarsit.
Toate cele de mai sus sunt motivatii bazate pe frica. E nelinistea care ne da tarcoale atunci cand ne e frica ca vom ramane in spatele celorlalti, cand pornim de la premiza ca o viata fericita si implinita poate fi traita doar alaturi de un sot, intemeind o familie. Intr-o astfel de situatie iti poti inchipui ca doar mariajul iti poate oferi siguranta de care ai nevoie si ca lumea nu poate exista fara un partener.
Intr-un fel, daca te casatoresti cu un barbat din astfel de motive ai nevoie ca el sa functioneze nu ca un partener ci ca un nou tip de drog, un sedativ in acest caz. Stabilitatea si siguranta vietii casnice este vazuta ca un antidot la tumultul vietii „de afara”.
2.Insuficienta
In cea de-a doua categorie de alegeri proaste se incadreaza cele care se casatoresc ca urmare a unui sentiment de insuficienta, de inferioritate, pentru a se incadra mai bine in anumite tipare pe care si le stabilesc singure. Ti se potriveste unul dintre urmatoarele ganduri?
Vreau sa ma casatoresc pentru ca…
• pentru ca barbatul cu care am o relatie stabila ma iubeste si ma face sa ma simt speciala.
• pentru ca astfel voi arata in sfarsit lumii ca sunt o persoana adulta.
• pentru ca astfel voi demonstra ca o persoana ma doreste.
• pentru ca viata mea va deveni astfel mai buna.
• pentru ca sunt singura.
3.Pragmatismul
In fine, cele care se incdreaza in cea de-a treia categorie, se casatoresc ca urmare a unui pragmatism superficial care le conduce la ganduri precum cele de mai jos:
Vreau sa ma casatoresc pentru ca…
• pentru ca am deja o relatie de lunga durata si acesta este urmatorul pas logic pe care il putem face impreuna.
• pentru ca voi avea parte de o multime de beneficii financiare ca urmare a vietii in doi. E mai usor sa traiesti si sa tii o casa din doua salarii decat din unul singur.
• pentru ca nu cred ca va ramane alaturi de mine decat daca ma marit cu el cat mai repede.
Scris de Caesar
Căsătoria reprezintă un „contract” pe termen lung, un angajament pe care ni-l asumăm și care depinde în mare măsură de tot ceea ce facem pentru a păstra un echilibru. E …
Citeste mai departe ›Căsătoria este o instituție care a fost prezentă în societatea noastră de secole întregi. De-a lungul timpului, oamenii și-au creat diverse reguli și obiceiuri care să ajute la menținerea unei …
Citeste mai departe ›Nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ne dorim, pe termen lung, într-o căsnicie. De-a lungul anilor pot apărea fel și fel de probleme pe care trebuie să ne străduim să …
Citeste mai departe ›Nu e ușor să menținem o căsnicie pe linia de plutire și să descoperim după zece, douăzeci sau chiar mai mulți ani că, iată, suntem încă fericiți unul alături de …
Citeste mai departe ›Nicio relație nu e la fel ca alta, așa cum nici oamenii nu pot fi identici, fiecare având parte de propria sa personalitate. Pe de altă parte, sunt o mulțime …
Citeste mai departe ›„Te iubesc”. O propoziție atât de simplă dar cu o atât de mare încărcătură emoțională încât de multe ori, fie ne vine foarte greu să o spunem pentru prima dată, …
Citeste mai departe ›