Ce gandesc barbatii
Barbatii sufera si ei de depresie post-natala, chiar daca pare putin ciudat. Barbatii nu sunt cei care poarta copilul timp de 9 luni, nu suporta sarcina, cu greturile si dificultatile in miscare. Nici nu trec prin durerile nasterii, nici nu alapteaza nou-nascutul la propriul san. Cu toate acestea, barbatii, ca si tinerele mamici, sunt puterni afectati de venirea unui copil in universul lui in care instinctul patern nu isi avea locul.
Barbatii si depresia post-natala
In cazul mamicilor, aparitia depresiei post-natale e destul de frecventa. Motivele sunt de natura diferita. Pe de o parte, schimbarile hormonale care vin odata cu nasterea pot provoca aceste depresii. Pe de alta parte, un copil nu aduce doar schimbari hormonale, ci si modificari de rutina. Asadar, responsabilitatea pe care o presupune rolul de mama, noptile nedormite din cauza copilului, grija permanenta fata de noul membru al familiei, sunt doar cativa din factorii care pot induce depresia in cazul mamicilor proaspete.
Studii recente au aratat ca si barbatii sufera aceleasi simptome, odata cu mamele copiilor lor. Mai exact, unul din 10 barbati se confrunta cu dificultati in adaptarea la statutul de tatic.
Daca in cazul femeilor, e o combinatie intre homoni si noi responsabilitati, in cazul barbatilor, depresia post-natala nu are legatura cu hormonii. De data asta, schimbarile in structura familiala provoaca un dezechilibru emotional in universul barbatului. Pe deasupra, un proaspat tata se poate simti presat sa isi sustina copilul.
Simptome ale depresiei post-natale
Ele pot varia de la simple stari de apatie, pana la acumularea in greutate, oboseala, insomnii. Unii barbati merg chiar mai departe, pana la excesul de alcool sau ganduri sinucigase. Studiile cercetatorilor americani au demonstrat ca manifestarea acestor simptome afecteaza dezvoltarea copilui, cu atat mai mult cu cat ele se prelungesc in timp.
Din fericire, majoritatea barbatilor care sufera de depresia in urma nasterii unui copil trec peste acest impediment in doar cateva luni de la venirea pe lume a nou-nascutului. Un articol de pe psychcentral com specifica faptul ca, daca simptomele persista, exista si tratamente care pot usura adaptarea parintilor la noua situatie. Sunt organizate cursuri speciale pentru parinti, menite sa ii pregateasca pentru noul rol pe care il au. Acesta e recomandat barbatilor care nu reusesc sa treaca singuri peste simptomele depresiei, pentru a evita efectele negative care pot surveni in dezvoltarea copilului.
Scris de Raluca
Ei bine, am ajuns și la întrebarea care ne pune cele mai multe probleme, indiferent de cât de experimentați am fi în relațiile interumane. Și asta pentru că e foarte …
Citeste mai departe ›Ti-a spus partenerul de viata ca e nefericit de la o vreme incoace? Probabil ca nu. Putini sunt cei care o fac in mod direct, chiar daca primul impuls are …
Citeste mai departe ›La inceput e nevoie de atractie fizica insa o relatie de lunga durata nu se poate baza doar pe acest lucru. De altfel, cand vine vorba de casnicie si intemeierea …
Citeste mai departe ›De mici, barbatii sunt crescuti sa fie puternici. Sau, cel putin, acesta este indemnul cu care incearca sa ii educe parintii traditionali. Tot de mici, ei invata ca trebuie sa …
Citeste mai departe ›Daca am putea avea parte doar de relatii ideale in conditii ideale, le-am oferi partenerilor doar ceea ce e mai bun, nu i-am lasa sa ne vada si partile mai …
Citeste mai departe ›Sunt o multime de motive pentru care barbatii angajati in relatii stabile, serioase, monogame, aleg sa isi insele partenerele de viata, fie acestea doar iubite sau chiar sotii. Vom discuta …
Citeste mai departe ›