Relatii
Ai o senzatie de nod in gat numai cand te gandesti ca trebuie sa discuti ceva cu fostul sot? Ai spala mai degraba strazile de pe intreg cartierul decat sa fii nevoita sa il contactezi?
Sunt multe foste sotii care intampina dificultati majore in a comunica cu fostii lor soti, dificultati care duc la probleme majore si degenereaza de cele mai multe ori in conflicte, fie ca e vorba despre programul copiilor si problemele acestora, despre concedii, bani si alte aspecte ale vietii de zi cu zi ce nu dispar odata cu divortul.
Cu toate ca majoritatea oamenilor isi inchipui ca odata cu divortul comunicarea se va imbunatati, de vreme ce nu mai trebuie sa traiasca impreuna in fiecare zi, de obicei nu se intampla deloc asa. Problemele emotionale nerezolvate si istoricul relatiei distructive contribuie si continua sa alimenteze conflictele dintre cei doi fosti soti, cauzand altele noi.
Din nefericire, resentimentele care se acumuleaza pe toata durata unei casnicii cu probleme si mai apoi pe durata procesului legal de divort, contribuie si ele la consolidarea zidului si asa foarte gros ce ii desparte pe cei doi fosti soti, impiedicandu-i sa comunice daca nu bine, cel putin civilizat. Daca te regasesti in aceasta categorie si ai parte de un fost sot ostil, care incearca sa mentina totul sub control, narcisistic si arogant, comunicarea cu el va fi o incercare extrem de complicata.
Iata trei strategii cheie pe care trebuie sa le pui in aplicare pentru a putea comunica cu un sot mai dificil alaturi de care nu ai deloc o istorie linistita:
1. Identifica cat mai clar care este pozitia ta post-divort in legatura cu problemele care conteaza pentru tine cel mai mult. Sa stii dinainte care sunt disputele in privinta carora poti fi flexibila si care nu este foarte important deoarece comunicarea cu un fost sot mai dificil impune inca de la inceput stabilirea unor limite. Odata ce va realiza si el la randul sau ca nu te lasi condusa, pusa sub presiune sau grabita in a lua deciziile dar nici manipulata sunt sanse ca lucrurile sa degenereze din ce in ce mai rar. Daca nu, macar nu veti dezbate la nesfarsit aceleasi probleme fara nicio concluzie concreta.
2. Insista in comunicarea civilizata, matura. Chiar daca a schimba modul in care fostul sot comunica cu tine nu e deloc un lucru pe care sa il poti controla cu usurinta, poti schimba felul in care interactionezi tu insuti cu el. Limitand pe cat posibil contraargumentele, certurile si schimburile verbale mai putin placute, pregatesti terenul pentru o comunicare civilizata si matura.
3. Planifica-ti raspunsurile din timp. Obisnuiesti sa iti iesi din fire si sa reactionezi violent atunci cand aveti opinii diferite? Nu e deloc o modalitate buna de a-l determina pe fostul tau sot sa comunice mai civilizat cu tine. Daca stii ca iti iesi din fire de obicei, planuieste-ti raspunsurile inca dinainte de a purta discutiile si daca nu altfel, asterne pe hartie tot ce ai de spus, de reprosat, de rezolvat.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›