Relatii
Iubirea este un sentiment aparte. Cu totii avem momente cand o glorificam, momente cand o denigram si momente de indiferenta. Acestea alterneaza sau se succed in functie de istoricul personal, de ce anume ne-a rezervat viata si ce asteptari avem de la ea. Sunt o multime de feluri de a iubi, unele egoiste, altele dimpotriva, absolut sincere si lipsite de orice urma de individualism.
Nu le vom discuta pe toate, ne vom opri cu aceasta ocazie asupra a patru dintre cele mai importante forme de a intelege si a trai iubirea, modele concrete, in care cu siguranta va veti regasi o mare parte dintre voi. Discutam in special despre dragoste, si nu despre iubirea de prieteni sau familie, de lucruri materiale si asa mai departe. Prin urmare, dintre toate formele pe care le poate lua dragostea, iata-le pe cele mai importante:
Iubirea pasionala. E iubirea care presupune pierderea controlului si caderea intr-un abis emotional aparent fara scapare. E iubirea care nu te lasa sa pui punct unei relatii, chiar daca e una toxica, abuziva sau fara speranta. E iubire pasionala dar de cele mai multe ori cu implicatii negative pentru ca iti rapeste si cea mai mica urma de ratiune. Poate fi o iubire pozitiva, cu conditia sa te indragostesti nebuneste de persoana potrivita.
Modelul destinului. “Suntem suflete pereche. Suntem facuti unul pentru celalalt.” E credinta potrivit careia universul joaca rolul de Cupid si ne arunca in bratele persoanei alaturi de care destinul ne-a harazit sa traim. Iubim si ne inchipuim ca fiecare are un partener ideal, alaturi de care sa isi gaseasca fericirea si pe care la un moment dat il vom gasi. Din cand in cand apare insa si indoiala si intrebarea capcana: „De unde pot sa stiu cu adevarat ca l-am gasit pe cel sortit mie si nu m-am grabit?” Un divort urat, poate zdruncina credinta in suflete pereche insa.
Iubirea ideala. E sentimentul trait de cei care isi inchipuie ca “iubirea este mai presus de orice si invinge orice”. Sunt oamenii care traiesc potrivit principiului ca, daca se iubesc cu adevarat, trebuie sa fie fericiti si pot trece impreuna peste orice. Pot rapunde dragonii, cavalerii intunecati si asa mai departe. E o iubire idealista, care te poate pune la pamant in cazul in care uiti de partea concreta, reala a vietii si traiesti in lumea fantastica a ideilor.
Iubirea care te completeaza. Nostalgia androginului lui Platon este inca prezenta in mintile noastre, a celor care iubim inchipuindu-ne ca persoana de langa noi este menita sa ne completeze, ca impreuna vom reface sfera magica a omului ideal si vom fi completi, perfecti, intangibili. E o iubire egoista insa, care presupune ca ambii parteneri sa renunte complet la sine si la interesele proprii si sa nu mai actioneze decat in folosul cuplului. Totul se face in doi, nu exista cale de mijloc, individualitatea dispare, androginul a fost refacut.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›