Relatii
Rare sunt cazurile in care doi oameni care traiesc impreuna nu se cearta niciodata. Comunicarea este esentiala in viata de cuplu, cearta fiind si ea o forma de comunicare, chiar daca de multe ori neplacuta. Pe parcurs insa, si certurile pot duce la rezolvarea unor probleme curente si evident, la o mai multa armonie in viata de cuplu.
Pe de alta parte, atunci cand certurile scapa de sub control, probleme mai grave pot aparea. De aceea, daca vrei ca relatia ta sa reziste in timp, trebuie sa stii cum sa iti infranezi pornirile de moment, in special atunci cand acestea presupun emotii negative puternice si greu de stapanit. E nevoie de asemenea si de o oarecare „stiinta” a contra-argumentului, calitatea de a stii cand, cum si de ce trebuie sa te certi. Iata si cateva sfaturi in acest sens.
1. E important sa stii cand sa iesi din scena. Cand sa renunti la o cearta careia stii ca nu ii poti face fata, care poate degenera. Daca nu ai posibilitatea de a iesi din camera pentru a te calma, va trebui sa inveti cum sa schimbi subiectul astfel incat sa nu pari nici dezinteresata sau lipsita de tact.
2. Fa-ti iesirea cu cateva momente mai repede decat simti ca ar trebui. Pune capat discutiei in cotradictoriu atunci cand simti ca mania ta a ajuns la ultimul prag dinaintea furtunii, cand inca mai esti capabila de a comunica civilizat. Nu lasa cearta sa degenereze pentru ca problemele de la care a pornit, vor fi mai greu de rezolvat in acest caz, mai ales daca unul dintre voi intra in stare defensiva. Mai mult, mania te poate face sa spui sau sa faci lucruri pe care mai tarziu le vei regreta.
3. Gandeste-te la altceva. Cearta s-a incheiat sau ati amanat-o pe mai tarziu? Ok, acum e momentul sa te gandesti la cu totul altceva, la evenimente, activitati sau persoane care nu contribuie suplimentar la stresul pe care oricum il resimti din plin. Inainte de a putea merge cu adevarat mai departe trebuie sa te calmezi.
4. Respira adanc. In momentele de stres maxim, respiratia e un factor important care poate ajuta in procesul de calmare, cu conditia sa o stapanesti. Respira adanc, cu calm, chiar daca la inceput ti se va parea greu. Oxigeneaza-ti creierul cat mai bine inainte de a continua cearta sau de a uita de ea. Poate fi de ajutor si o sesiune de sport sau chiar o plimbare de o jumatate de ora in aer liber. Efortul fizic ajuta de asemenea la eliberarea de stres si iti poate aduce pacea de care ai nevoie dupa furtuna.
5. Rediscuta problema. Odata ce ai reusit sa te calmezi, verifica in ce stare e si partenerul tau. Daca are nevoie de mai mult timp, acorda-i acel timp. Daca nu, abordeaza din nou subiectul care a condus la cearta, de aceasta data mai relaxata, mai sigura pe tine, mai calma si mai dispusa decat inainte sa asculti si opinia partenerului si sa empatizezi cu felul in care gandeste sau actioneaza si el.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›