Relatii
Cu totii avem nevoie de prieteni in special in momentele mai grele, atunci cand sfaturile sau ajutorul lor ne pot oferi solutii de a iesi din impas. In acelasi timp insa, daca vrei sa iti pastrezi prietenele cele mai bune, trebuie sa fii si tu dispusa sa iti oferi ajutorul de fiecare data cand cineva ti-l cere. Cum? Iata cateva exemple concrete:
Fii prezenta. Asculta. Uneori, simpla ta prezenta o va ajuta pe prietena aflata in impas. Constienta ca are cu cine discuta, cineva care sa ii fie alaturi si la nevoie sa ii ofere si un umar pe care sa planga, se va deschide mai usor. Stim cat de importanta este comunicarea si cat de mult conteaza ea atunci cand avem de rezolvat probleme. Ascult-o cu atentie, nu ii oferi sfaturi, celputin nu inca. Arata-i ca esti atenta, ca o intelegi.
Incearca sa empatizezi cu situatia prietenei tale. Incearca chiar daca nu vei reusi intotdeauna. Pune-te in locul ei, cauta experiente similare din trecutul tau, fa tot ce iti sta in putiinta pentru a intelege ce se intampla si pentru a fi alaturi de ea si sufleteste nu doar cu trupul.
Nu incerca sa te impui. Probabil ca te gandesti deja la cateva sfaturi pe care i le-ai putea oferi prietenei respective insa felul in care i le oferi conteaza mai mult decat sfaturile in sine. In loc sa incepi prin a-i spune ce sa faca, formuleaza fraze de genul: „S-ar putea sa ma insel dar…”, „Eu cred ca…”, „Mi se pare ca…”, „Nu sunt sigura dar s-ar putea sa…”.
Ofera pilde. In locul sfaturilor directe si uneori imperative si lipsite de substanta, incearca sa oferi solutii prin exemple concrete din viata ta sau din viata celor pe care ii cunosti. Asta evident, in cazul in care cunosti situatii similare, situatii din care cei in cauza au reusit sa iasa. Povesteste despre felul in care au scapat ei de probleme.
Valideaza sentimentele prietenei respective. In cazul in care crezi ca are dreptate intr-o privinta sau alta, spune-i acest lucru. Arata-i ca esti de partea ei si ca nu doar intelegi ceea ce spune ci ii si dai dreptate. Sub nicio forma nu trebuie sa ii analizezi trairile minimalizandu-le. Daca ea are emotii intense, nu i le vei suprima tratandu-le ca fiind nesemnificative ci mai degraba le vei accentua iar prietena ta isi va pierde increderea in tine si in sfaturile tale.
Intreab-o ce vrea sa faca. Solicita de la ea nu doar argumente ci si cai de rezolvare a problemei cu care se confrunta. Chiar daca sfaturile tale pot fi bune, ajungand singura la o solutie, ii va fi mai usor sa o aplice.
Intreab-o cu privire la felul in care o poti ajuta E o atitudine mai buna si mai bine venita decat orice sfat i-ai putea oferi. E felul cel mai direct de a-i arata ca este importanta pentru tine, ca ii esti alaturi cu adevarat si evident, ca esti dispusa sa o ajuti sa isi rezolve problemele, asa cum orice prietena buna ar face fara indoiala.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›