Relatii
Relatiile pe termen lung sunt incitante si stimulative dar in acelasi timp istovitoare. Nu e o stire de ultima ora, oricum. Toata lumea o stie. Vestea buna este insa faptul ca dispunem cu totii de instrumentele care sa faca din relatia romantica sau casnicia noastra una de invidiat, puternica si care sa treaca cu bine testul timpului si al rutinei. Trebuie sa stii doar care sunt lucrurile care se interpun intre tine si fericire.
Iata trei lucruri importante care pot ruina o relatie:
#1. Unul dintre cele mai distrugatoare lucruri pentru o relatie este conceptia potrivit careia aceasta devine in timp o entitate de sine statatoare. La inceput, iti doresti sa fiti impreuna, faci totul pentru a obtine acest lucru, te indragostesti apoi si iti inchipui ca puteti realiza lucruri semnificative. Odata cu timpul insa uiti ca insasi conexiunea care face posibila relatia este intre voi doi, cei doi indragostiti care formeaza cuplul, si doar voi sunteti cei care pot face lucrurile sa mearga sau nu. Pentru a ocoli aceasta problema va trebui sa uiti de expresii de genul „sa vedem cum va merge” si sa le inlocuiesti cu mult mai normalele „hai sa facem ceva pentru noi”. Cu alte cuvinte, nu lasa la voia intamplarii viitorul, relatia in sine nu se va schimba. Voi sunteti cei ce o pot face.
#2. Pe locul al doilea in acest top se afla capacitatea de a-ti asculta si intelege partenerul de viata. E foarte ciudat cum atunci cand un prieten se afla in suferinta, avem tendinta de a simpatiza cu el, acordandu-i atentia de care are nevoie. Cand partenerul de viata insa trece prin asemenea momente, tendinta noastra este tocmai opusul a ceea ce inseamna normalitate: ii intelegem si auzim sentimentele dar le proiectam asupra noastra, percepem doar felul in care se rasfrange asupra noastra starea sa interioara. Pentru a trece peste acest obstacol, e important sa stii sa iti asculti partenerul si nu intr-un mod defensiv, chiar daca nu esti de acord cu sentimentele sau cuvintele sale. El se va simti astfel inteles si nu pus la pamant pentru ca tocmai ti s-a destainuit. Abia apoi iti poti expune propria parere si conceptie despre problema sa. Evident, daca nu va puteti pune de acord, va trebui sa faceti si compromisuri.
#3. Avem tendinta ca dupa o vreme, cand pasiunea de la inceput s-a mai potolit, sa uitam ca o relatie inseamna munca permanenta si sa luam totul de-a gata, ca si cum ni s-ar cuveni numai pentru faptul ca existam. Da, uitam ca partenerul are nevoie de atentie, de intelegere, de compasiune, ca problemele si treburile casnice nu se rezolva de la sine. Incepem sa distorsionam realitatea, iar cuvinte precum „intotdeauna”, „de fiecare data” sau „niciodata” devin din ce in ce mai frecvente in discutiile casnice.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›