Relatii
“Daca nu faci tu treaba, atunci trebuie sa o fac singur”, “Deci nu poti veni. Lasa, o sa ma descurc si singur.”(rostit cu voce plangacioasa).
Cand auzi astfel de cuvinte, ce anume simti? Mai mult decat probabil, un sentiment de vina. Te gandesti daca nu poti amana putin treaba sau programarea la dentist pentru a putea sa-i faci pe plac. Exista nenumarate strategii prin care altii incearca sa te influenteze si sa te forteze intr-o anumita directie. De aceea, in cele ce urmeaza afla cum te poti apara, invatand ce este manipularea emotionala si despre cum poti reactiona in cazul atactului strategic la nivel emotional.
Fiecare om incearca din cand in cand sa-i influenteze pe ceilalti si sa-i convinga cu propria versiune. Inca din copilarie experimentam deja cum o constiinta incarcata ne poate face sa ne simtim „mici”. Chiar si parintii nostri folosesc din cand in cand sentimentul de vina ca metoda educativa. In concluzie, si noi ca adulti, ajungem sa folosim aceleasi metode, din moment ce functioneaza atat de bine.
Reprosuri de genul „Cum ai putut sa ma tratezi asa?”, „nu ma asteptam la asta mai ales din partea ta”, „m-ai ranit”, „m-ai dezamagit”, etc., au ajuns pe buzele fiecaruia la un moment dat. Altii folosesc manipularea emotionala mai ales atunci cand se simt raniti sau vor sa se razbune sau ca pedeapsa. Acesta le aduce speranta ca ceilalti se vor schimba pentru ca se simt vinovati. Deseori aduc in ajutor cuvantul „se” („asa ceva nu se face”), pentru a gasi sustinere prin generalizare. Ca si cand ar reprezenta reguli general acceptate, care in realitate sunt mai degraba doar ale lor. Manipulare emotionala prin vinovatie este folosita de parinti, prieteni, parteneri de viata si de copii pentru a se impune si a impune un comportament dorit de ei.
Cele mai folosite strategii de manipulare emotionala sunt:
In spatele unei manipulari emotionale se ascunde de obicei acela care joaca rolul de victima, crezand ca astfel va primi mai multa acceptare si iubire. Acesta are asteptari enorme si crede ca nu va putea fi fericit pana ce acestea nu sunt implinite. Daca se simte jignit, incearca sa arate cat de tare este ranit. Daca nu-si comunica decat prin anumite gesturi asteptarile, are pretentia sa le ghicesti, iar daca nu poti, atunci se simte neiubit. Se va simti subestimat, neapreciat la valoarea sa, doreste sa se razbune.
In cazul in care recunosti o manipulare emotionala prin sentimentele de presiune, vina sau teama, sau prin faptul ca actionezi impotriva nevoilor tale si ai impresia ca esti cauza nefericirii celuilalt, este cazul sa iei atitudine. Nu ignora in niciun caz sentimentele sau nevoile celuilalt, dar modul in care acestea sunt exprimate nu trebuie totusi sustinut sau acceptat. Sentimentele de vinovatie nu sunt cel mai bun sfatuitor, iar comunicarea trebuie sa aiba ca scop constientizare sentimentelor, a nevoilor celuilalt, a dorintelor proprii, si a asigurarii ca propriul comportament nu cauzeaza cu adevarat nefericirea celuilalt. Trebuie sa intelegi ca daca celalalt te acuza de egoism, atunci el este mai degraba cel egoist care incearca sa-si impuna propriile nevoi. Si nu uita: pentru sentimentele lui, este unicul responsabil, chiar daca nu functionezi dupa asteptarile lui, nu inseamna ca esti un om rau.
Scris de Caesar RelatiiIstoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›
Un comentariu la Cazi victima manipularii emotionale sau nu?
“Exista nenumarate strategii prin care altii incearca sa te influenteze si sa te forteze intr-o anumita directie. De aceea, in cele ce urmeaza afla cum te poti apara, invatand ce este manipularea emotionala si despre cum poti reactiona in cazul atactului strategic la nivel emotional.”
Deci unde sunt strategiile in acest articol? Asta m-ar fi interesat sa aflu,,,,,,,restul cunosteam ………