Relatii
Am discutat in articolul precedent despre cateva dintre cele mai bune lucruri pe care le-ai putea face atunci cand o persoana draga tie te raneste prin cuvinte sau fapte. Am prezentat primii pasi pe care trebuie sa ii faci iar cu aceasta ocazie vom continua pe aceeasi tema, incercand sa trecem in revista pe rand, inca cateva astfel de sfaturi utile in relatia cu alti oameni:
E o mare diferenta intre a raspunde unui atac sau unei fapte pe care o consideri gresita si a reactiona imediat la cele intamplate. Aloca-ti timpul de care ai nevoie pentru a gandi situatia la rece si pentru a putea privi totul in perspectiva pentru ca de cele mai multe ori nici nu vei avea nevoie de mai mult. Raspunzand si nu reactionand, preiei controlul asupra sentimentelor si pornirilor proprii, asterand terenul propice pentru a rezolva situatia in mod civilizat, prin comunicare eficienta si matura.
O atitudine pacifista si reconcilianta este evident mai constructiva decat cea negativista, ostila, defensiva, bazata pe distrugere si nu comunicare. Atitudine pozitiva nu inseamna nici de cum ca esti de acord cu cel care te-a ranit sau ca ii aprobi felul sau de a fi sau de a actiona. Nu, ea presupune doar deschiderea catre comunicare si nicidecum acceptarea raului ca fiind unul necesar sau de neevitat.
O persoana draga te-a ranit prin cuvintele sau faptele sale. Acest lucru nu inseamna insa ca intreaga poveste porneste de la tine. Reactiile persoanelor iubite nu vin intotdeauna ca urmare a actiunilor tale ci ele pot fi determinate si de alte persoane sau intamplari negative. Cum ar fi de exemplu o zi extrem de stresanta la serviciu, in urma careia sotul se intoarce acasa obosit peste masura, irascibil, incapabil de a reactiona la fel cum o face de obicei.
Tine de controlul personal dar si de puterea pe care trebuie sa ti-o impui in relatiile cu cei din jur. Sunt limitele peste care nu trebuie sa treci sub nicio forma, limite pe care trebuie sa insisti ca ceilalti sa ti le respecte. Trage o linie intre actiunile negative pe care le poti ierta si cele peste care nu poti sa treci, ori peste care nu ar trebui sa treci. Spre exemplu, poti ierta o greseala minora, nu si abuzul fizic sau psihic, mai ales atunci cand acestea apar in forma repetata.
Simte-te bine in propria piele, invata sa te iubesti si sa te apreciezi asa cum esti. Nu trebuie sa te schimbi pentru nimeni si nici sa le accepti ideile si valorile doar de dragul de a nu-i rani. Viceversa e valabila in masura egala. In fine, daca o persoana draga te-a ranit, nu inseamna ca feiricirea ta trebuie sa depinda de actiunile sale, asa cum ea nu depinde nici de lucrurile bune pe care le face pentru tine. Fericirea proprie e doar in mainile tale si o vei obtine doar in momentul in care vei constientiza faptul ca nu trebuie sa depinzi de nimeni.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›