Relatii
Codependenta este o problema serioasa, una cu care se confrunta o mare parte a cuplurilor din zilele noastre. Nu e o problema fara iesire insa, chiar daca atunci cand ne indragostim credem acest lucru. E un subiect cat se poate de delicat insa, unul despre care vom discuta cu aceasta ocazie. Iata ce anume trebuie sa stii pentru a-ti putea pune ordine in ganduri si in relatie in cazul in care sesisezi ca ar putea aparea probleme din acest punct de vedere:
Jumatate tu, jumatate eu…
Unul dintre cele mai distrugatoare mituri care circula printre oameni de cand lumea este cel al intregului. Potrivit acestui mit, nimeni nu e cu adevarat intreg pana in momentul in care isi gaseste jumatatea. Un lucru cat se poate de fals. Doua jumatati nu fac un intreg, asa cum nici jumatate de para nu poate face un intreg cu jumatate de portcala. Si asta pentru ca nu exista asa ceva precum o portopara. Fiecare om este diferit si are o personalitate unica. Prin urmare, chiar daca se considera a fi o jumatate de intreg, o jumatate din acelasi fruct nu poate exista pentru ca doua persoane nu pot fi niciodata la fel.
Nu vei fi niciodata fericita pana in momentul in care vei accepta ca esti o persoana intreaga fara a fi intr-o relatie, ca fericirea ta nu depinde si nici nu ar trebui sa depinda de iubirea sau apropierea unui partener. Ideea intregului creaza codependenta si in acelasi timp o lipsa de incredere de sine. Stim cu totii cat de importanta este increderea de sine intr-o relatie…
Pierderea individualitatii/ renuntarea la individualitate
O alta problema strans legata de codependenta, o problema nascuta din aceasta, este cea creata de ideea ca partenerul trebuie sa iti fie alaturi in fiecare secunda din viata, zi si noapte. Ideea ca odata ce esti intr-o relatie nimic in afara cuplului nu mai conteaza.
Evident ca e cat se poate de distructiv sa iti imaginezi o asemenea viata. Partenerul de care te-ai indragostit este cel definit de toate lucrurile care il faceau sa fie el. La fel si in cazul tau. Pastrarea si mai ales cultivarea individualitatii devine o chestiune esentiala pe care nu trebuie sa o neglijezi. Nimeni nu te va sfatui sa te vezi cu partenerul o data pe saptamana cate doua ore. Cei care tin la tine insa cu adevarat te vor sfatui sa incerci pe cat posibil sa iti pastrezi si propria individualitate si sa nu renunti sub nicio forma la hobby-urile, pasiunile, ocupatiile, prietenii si familia ta.
Echilibrul este cheia succesului. Sigur, partenerul si relatia sunt lucrurile care primeaza, mai ales atunci cand e nevoie de prezenta sau sustinerea ta. Pe de alta parte, si tu contezi si nu trebuie sa uiti acest lucru. Trateaza-ti si partenerul cu aceeasi consideratie si nu vei mai avea probleme.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›