Relatii
Se spune ca iubirea cere compromisuri, din partea ambilor parteneri. Cum nicio relatie nu e perfecta, ele au menirea de a pava calea spre armonie. Cu toate acestea, e greu de spus daca exista o limita in ce priveste compromisurile pe care le face o persoana din iubirea pe care o nutreste.
Compromisul – un drum cu doua sensuri
In dictionarul explicativ, definitia cuvantului compromis pomeneste despre litigii si cedari. Conotatiile compromisului ne duc cu gandul la un lucru negativ. Nici macar alaturarea termenului iubire nu face ca definitia compromisului sa para mai usoara. Din contra!
Daca iubirea nu e simpla si cere sacrificii, de ce ne mai angajam in relatii in care lucrurile nu merg decat impinse de la spate?
Compromisul e un drum cu doua sensuri. Exista un sens bun, cel care te invata ca fericirea nu vine fara efort. Odata gasita, constati ca niciun compromis pe care l-ai facut nu pune in umbra reusita de a fi fericit.
Iubirea ne maturizeaza, pentru ca ne invata sa tinem cont de nevoile celorlalti. Atunci cand iubesti nu iti permiti sa fii egoist, asa ca inveti sa iti pui propriile nevoi pe locul doi. Cel putin, din cand in cand. Cu toata negativitatea lui, compromisul face parte din ceea ce ineamna a iubi intr-un fel matur.
Exista o limita in compromis?
Persoanele idealiste ar spune ca iubirea perfecta nu necesita compromisuri. Ca atunci cand ai gasit persoana potrivita, lucrurile vin de la sine si piedicile sunt minore si rare.
Noi, realistii, am invatat ca iubirile ideale sunt rare si ca, intr-o relatie, niciunul dintre parteneri nu e perfect. Asa ca, pana si faptul ca inveti sa accepti defectele celuilalt e un compromis.
Cu toate acestea, daca inchidem ochii prea des in fata neajunsurilor unei relatii, riscam sa ajungem sa ii tinem mereu inchisi si sa nu mai vedem realitatea asa cum e ea. Acesta ar fi reversul medaliei, cand vine vorba de compromisuri in iubire. Este atat de greu sa iti dai seama de limita la care trebuie sa te opresti, incat, adeseori, trecem departe de ea. A renunta, mai ales cand iubirea ne ghideaza actiunile, e deosebit de greu.
Intr-un articol al publicatiei Psychology Today, se subliniaza faptul ca aceasta delimitare poate fi facuta. Si anume, iti dai seama ca nu ai trecut limita compromisurilor in iubireatunci cand romantismul si sentimentele dintre voi nu au disparut, umbrite de sacrificii si toleranta. Daca pasiunea dintre voi este inca vie, in ciuda compromisurilor mai mari sau mai mici, inseamna ca relatia voastra se afla inca pe linia de plutire.
Din nefericire, atunci cand esti implicat sufleteste intr-o relatie, poti ajunge sa pui atat de putin pret pe propria persoana, incat sa renunti cu totul la tine de dragul celuilalt. Chiar daca iubirea implica unele compromisuri, nu ar trebui sa anuleze cu totul personalitatea si nevoile unei persoane.
Scris de Raluca Relatii
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›
Un comentariu la Compromisul in iubire – exista o limita?
Si totusi,de ce facem compromisuri?pana la urma,dragostea presupune compromisuri?inteleg ca trebuie sa acceptam anumite aspecte,dar totusi cred ca inca nu sunt capabila sa inteleg…daca fac compromisuri,unde ajung?nu cumva la mai rau?