Relatii
Nu e acelasi lucru sa spui „Imi pare rau daca te-am ranit” si „Imi pare rau ca te-am ranit”. In primul caz, e ca si cum i-ai reprosa celeilalte persoane ca sufera in vreme ce in al doilea caz iti asumi responsabilitatea faptelor tale.
Evident ca, in cadrul unei relatii interumane, implicit unei relatii romantice, e de preferat cea de-a doua varianta. Prima poate inrautati lucrurile iar atunci cand ai gresit, numai de asa ceva nu ai nevoie.
Sa gresesti e normal. Nimeni nu e perfect, cu totii gresim din cand in cand. E important insa sa ne asumam responsabilitatea iar atunci cand ne cerem scuze celui pe care l-am ranit, sa o facem sincer si fara sa aruncam responsabilitatea in carca sa. Care sunt metodele prin care scuzele ar putea deveni futile? In ce mod ti-ai putea sabota singura scuzele? Iata cateva exemple:
Nu spui ce anume ai gresit
Discuti in jurul subiectului, dezbati alte probleme care nu au nicio legatura cu faptele sau cuvintele tale, incerci sa gasesti explicatii sau iti concentrezi atentia doar pe efectul produs nu si pe cauze. Partenerul insa s-ar putea sa te inteleaga dar mai degraba nu. Pentru ca impresia pe care o oferi este cea ca nu esti dispusa sa iti asumi responsabilitatea ceea ce e o dovada de imaturitate.
Te rezumi la sintagma „imi pare rau”
E bine ca iti pare rau dar asta nu inseamna ca ti-ai si asumat greseala. Pentru ca parerea de rau poate fi si doar ca urmare a efectului pe care l-ai produs asupra partenerului si nu ca urmare a constientizarii greselii proprii. Incepe orice scuza cu sintagma „Imi pare rau ca…” si vei descoperi ca iertarea vine mult mai usor.
Arunci vina pe umerii celuilalt
Nu continua niciodata scuzele cu un „dar” pentru ca nu faci decat sa le anulezi si sa arunci responsabilitatea in sarcina partenerului. Odata ce ai inceput sa iti justifici actiunile gresite sau sa dai vina pe el ca e prea sensibil, pierzi din vedere semnificatia acestor scuze si ce e mai important, raspunsul matur la o greseala.
Scuzele tale sunt doar verbale
Da, trebuie sa o spui, sa spui ca iti pare rau. Nu e insa de-ajuns, trebuie sa si dovedesti acest lucru prin actiuni. Sigur, nu vei putea sa o faci imediat dar in cele din urma va trebui sa o faci. Chiar daca va dura mai mult sa recastigi increderea celui pe care l-ai ranit.
Iti ceri iertare din obligatie
Nu o fa daca nu esti constienta ca ai gresit cu ceva si nici nu esti dispusa sa iti asumi responsabilitatea. Discutati impreuna despre tot ceea ce s-a intamplat, aduceti fiecare argumente proprii iar apoi luati o decizie in functie de acestea.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›