Relatii
Certurile sunt inevitabile intr-o relatie. De felul in care te certi cu partenerul insa depinde si calitatea relatiei si evident, viitorul pe care il aveti impreuna. O poti face constructiv dar si distructiv si de aceea e foarte important sa iti infranezi emotiile si sa incerci sa privesti o cearta pentru ceea ce este ea: un semnal de alarma care scoate in evidenta o problema care poate fi sau nu rezolvata in functie de cat de bine reusesti sa comunici cu partenerul de viata. Cum se cearta insa cuplurile fericite? Care sunt diferentele care ii ajuta sa isi pastreze echilibrul? Iata cateva exemple si sfaturi concrete:
Un mediu inconjurator pozitiv, minimalizeaza o cearta distructiva
Un mediu inconjurator pozitiv nu are nicio legatura cu decoratiunile interioare, mobila, perdelele si asa mai departe. Ne referim strict la mediul psihic si mental care sa va permita sa comunicati eficient. Ce presupune acest lucru? Ei bine, cautati intotdeauna sa raspundeti imediat la nevoile fiecaruia, sa va ascultati unul pe celalalt atunci cand aveti de comunicat, sa nu lasati rutina sa va ingroape complet si evident, sa nu lasati sa treaca nicio zi fara a discuta, chiar si daca o faceti despre banalitatile vietii de zi cu zi. Sarutati-va cat mai des, imbratisati-va, tineti-va de mana.
Evita comportamentele distructive care inrautatesc lucrurile
Atitudinea absenta este un astfel de comportament, la fel ca si dezinteresul, ignorarea partenerului si refuzul de a comunica atat banalitati cat si lucruri care sunt esentiale pentru viata de cuplu. De asemenea, critica continua, dispretul si starile defensive pot crea si ele un mediu distructiv care sa puna piedici comunicarii. Iar atunci cand comunicarea e ineficienta sau degenereaza, la fel se va intampla si in cazul certurilor.
Cauta mereu dovezile si nu aparentele
E usor sa invinovatesti o persoana pe baza unor aparente, putin mai greu sa te abtii de la iesirile negative si sa incerci sa afli adevarul. Daca vrei sa pastrezi echilibrul insa, nu trebuie sa alegi calea cea mai scurta si aparent mai simpla pentru ca este si calea cea mai distructiva. Prin urmare, fii atenta la ceea ce are de spus partenerul, asculta-i argumentele, accepta-i scuzele, dar nu il acuza inainte de a fi sigura ca ai dreptate. Risti sa il provoci sa se refugieze intr-o stare defensiva, caz in care nu vei putea comunica cu el.
Recunoaste atunci cand partenerul are dreptate
Orice cearta degenereaza atunci cand nici una din parti nu vrea sa isi recunoasca vina sau cand nu vrea sa asculte argumentele aduse in discutie. Sigur, vor fi cazuri in care nici unul dintre voi nu va avea dreptate asa cum se poate intampla ca amandoi sa aveti dreptate, sau cel putin argumente pertinente. In asemenea cazuri, unul dintre voi va trebui sa aleaga calea compromisului, o arma extrem de eficienta in viata de cuplu. In toate celalalte cazuri, amandoi trebuie sa fiti dispusi sa va ascultati unul altuia argumentele si evident, sa va asumati raspunderea erorii atunci cand e cazul.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›