Relatii
In ciuda faptului ca o relatie presupune comunicare sincera, iubire si respect, multi dintre noi recurgem la fel si fel de tactici de manipulare pentru a obtine ceea ce ne dorim de la partenerii nostri de viata. O facem insa de multe ori involuntar, din instinct, fara sa ne dam seama ca gresim.
Manipularea este insa prezenta in vietile noastre de zi cu zi, fie ca ne dorim acest lucru sau nu. Iata in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai des intalnite forme de a manipula, pe care partenerii de viata le folosesc, voluntar sau nu, atunci cand vor sa obtina ceva unul de la celalalt:
Vinovatia. Cei mai multi oameni se simt vinovati atunci cand au impresia ca au gresit fata de partener, unii chiar si atunci cand simt ca nu se ridica la asteptarile acestora. In cazul in care cunosti ce anume il face pe partenerul tau sa se simta vinovat si te folosesti de aceasta informatie pentru a obtine ceea ce vrei, se poate spune ca il santajezi emotional. Ca il manipulezi.
Sacrificiul. In cazul in care traiesti intr-o relatie dezechilibrata, in care oferi mai mult decat primesti, tentatia de a scoate mereu in evidenta acest lucru este foarte mare. Poti sa iti manipulezi partenerul amintindu-i mereu despre acest dezechilibru si despre lucrurile pe care le faci zilnic pentru el si pentru relatie? Cu siguranta. Foarte multi oameni o fac, chiar daca instictiv, fara sa-si dea seama de acest lucru. Cea mai buna metoda de a echilibra balanta insa este cea a comunicarii. A comunicarii sincere.
Metoda statistica (argumentul „ceilalti”). E o metoda simpla de a-ti impune punctul de vedere, recurgand la asa-zise date statistice care nu au nicio legatura de altfel cu realitatea. Sunt genul de argumente care incep cu expresii de genul „toata lumea crede ca…” sau „toti fac asa…” si asa mai departe.
Ascunderea adevarului. Se intampla de multe ori sa gresim. Unii se tem insa sa isi recunoasca aceste greseli sau au impresia ca nu e momentul potrivit pentru a spune lucrurilor pe nume. Prin urmare, incearca sa manipuleze situatia astfel incat sa ascunda adevarul pana la momentul care sa le fie favorabil ori care sa ii puna pe picior de egalitate cu partenerii. De obicei, asteapta pana in momentul in care partenerul a facut o greseala mai mare.
Cadourile. Ne place sa primim cadouri, ne plac atat micile atentii cat si ideea de a stii ca cineva s-a gandit la noi. Cadourile pot fi insa si o metoda de a manipula, de a scoate la iveala un sentiment, de a „plati” pentru o greseala sau mai rau, de a-ti cumpara tie ceva ce iti doresti, oferind acel lucru drept cadou partenerului, stiind ca oricum nu il va folosi.
Comportamentul pasiv-agresiv. Am discutat in nenumarate randuri despre acest tip de comportament si despre repercursiunile sale. Stim ca putem trece mai bine peste orice problema comunicand si spunand mereu ceea ce gandim. Comportamentul pasiv-agresiv este insa exact contrariul acestui gen de abordare, iar cei care recurg la un asemenea comportament refuza de cele ai multe ori comunicarea, alegand acceptarea tacita. E o forma de manipulare pentru ca partenerul isi inchipuie ca e ascultat si ca esti de acord cu el, doar pentru a descoperi mai tarziu ca nu e deloc asa.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›