Relatii
Am discutat in nenumarate randuri despre lucruri pe care nu ar trebui sa le spunem atunci cand comunicam cu partenerul de viata, cu prietenii buni sau cu membri ai familiei, in special atunci cand discutam o neintelegere sau probleme serioase. Uneori insa, cei mai apropiati oameni ne ranesc prin cuvintele lor, ori ne ofera raspunsurile gresite fara sa isi doreasca cu adevarat acest lucru iar pentru a-i ierta, sau cel putin pentru a incerca macar sa trecem cu vederea ceea ce au spus, trebuie sa incercam sa intelegem si motivele pentru care o fac.
Atunci cand ne confruntam cu probleme, mare parte din sfaturile pe care le vom primi, chiar daca sunt bineintentionate, vor fi inutile. Unele dintre ele ne pot aduce chiar prejudicii in timp ce altele ne vor leza sau ne vor crea noi probleme, in special de natura emotionala. De ce se intampla acest lucru? Iata cateva exemple concludente:
Nu s-au confruntat niciodata cu o problema similara. In cazul in care partenerul tau sau cel cu care discuti nu s-a confruntat niciodata cu probleme majore, ori nu s-a confruntat cu problema care te macina pe tine, ii poate fi foarte greu sa empatizeze si sa te inteleaga. Din acest motiv, sunt mari sanse sa iti spuna si lucruri nepotrivite sau sa iti ofere sfaturi proaste.
S-au confruntat cu probleme similare dar au trecut peste ele cu bine. Chiar daca uneori e nevoie ca o persoana sa fi trecut prin experiente similare pentru a empatiza cu tine, se poate intampla ca lucrurile sa fie tocmai pe dos, odata ce persoana sau persoanele respective au trecut cu bine prin momentele nefericite. Persoanele care trec cu bine prin situatii stresante, au tendinta de a-i judeca mai aspru pe cei care se plang de probleme similare. Influentati de propria reusita, uita dificultatea prin care au trecut si isi amintesc doar finalitatea pozitiva.
Nu vor sa se puna in locul tau. Sunt persoane carora le poate fi extrem de usor sa te inteleaga, sa empatizeze cu tine, ca urmare a experientei personale sau a capacitatii de intelegere a lumii din jur. Cu toate acestea insa, nu o fac. Aleg sa nu empatizeze din teama de a nu suferi la randul lor. Cum asa? Ei bine, si empatia poate fi dureroasa, atunci cand persoana care se confrunta cu probleme iti este apropiata.
Isi doresc sa rezolve problema imediat. Nu e nimic gresit in a-ti dori rezolvarea rapida a unei probleme sau a unei neintelegeri, mai ales cand ea apare in viata de cuplu. Uneori insa, problemele majore nu au solutii simple iar incercarea de a le rezolva imediat poate crea mai mult disconfort si da nastere unor alte probleme adiacente. Poate ca partenerul sau prietena incearca sa te ajute insa daca nu o face in mod corespunzator, incercarea sa iti poate aduce deservicii.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›