Relatii
Viata de cuplu nu e usoara. Vei avea mereu parte de suisuri si coborasuri, de momente placute urmate de altele mai grele, de certuri si impacari nesfarsite. Felul in care stii sa rezolvi o dispua cu partenerul sau chiar o cearta mai serioasa va indica si gradul de implinire, linise si de ce nu, fericire, de care te vei bucura in cadrul relatiei. Prin urmare, de fiecare data cand se va ivi o problema, ia aminte la sfaturile de mai jos si incearca sa o tratezi cu intelepciune:
1. Fii precisa in ceea ce ai de spus: Nu tot ce a facut sau nu a facut partenerul tau e problema ta curenta. Rezuma-te la un singur lucru o data si incearca sa-l rezolvi. Te deranjeaza ceva anume? Spune-i ce, cere-i sa te asculte si axati-va amandoi pe aceasta problema.
2. Nu scormoni in trecut, stai in prezent: Pastrezi pe masa din sufragerie reviste vechi de 5 ani? Sau chiar mai vechi? Nu cred… Prin urmare si certurile sau neintelegerile trebuiesc la fel, pastrate in prezent. Nu conteaza ceea ce partenerul tau a facut sau nu a facut in urma cu cativa ani. Sunt probleme vechi, trateaza-le pe cele noi.
3. Fii ca un reporter. Nu judeca, ofera fapte concrete: In momentul in care ai inceput sa judeci persoana de langa tine vei pierde complet contactul cu realitatea. Pentru ca „de ce-ul” pe care il asteptai va ramane o intrebare iar partenerul va intra intr-o stare defensiva, simtind nevoia de a se apara. E un mic pas care insa face diferenta de la o cearta sau un conflict minor la unul care degenereaza, major. In plus, odata ce ai judecat si ai condamnat persoana in cauza, e mai putin probabil sa se si schimbe. Argumentele sunt cheia. Argumentele si faptele concrete.
4. Evita aboslutele precum “intotdeauna” sau “niciodata”: Nu ma ajuti niciodata! Intotdeauna te eschivezi atunci cand avem de facut ceva. Sunt doua fraze rostite foarte des in momentul in care se isca o neintelegere in cadrul cuplului. Solutia? Axeaza-te, asa cum am spus mai sus, pe prezent. Nu conteaza ce s-a intamplat in urma cu cateva secole. Atrage-i atentia partenerului cu ce anume a gresit ACUM, spune-i de ce te deranjeaza si cere-i sa se schimbe. In fine, „nu ma ajuti niciodata cu cumparaturile” se poate transforma intr-un simplu: „Ma duc pana la supermarket. Hai cu mine te rog, am nevoie de ajutor”.
5. Cunoaste-ti drepturile: Oricat de mult ti-ai dori sa fie asa, faptul ca ai o relatie nu iti da dreptul de a-i porunci partenerului cerandu-i sa faca numai ce iti doresti tu. Poti insa sa il rogi atunci cand ai nevoie de el. E cu totul altceva iar diferentele se simt in timp. Si nici nu incerca sa il convingi mereu ca drumul ales de tine e cel mai bun fara a avea si argumente in acest sens. Pentru ca argumentatia logica si calma este calea cea mai buna catre intelegere.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›