Relatii
Majoritatea dintre noi recunoastem sentimentul de iubire atunci cand il simtim chiar si pentru prima data. Cu toate acestea, emotiile si starile mentale pe care acest sentiment le creaza, difera de la o persoana la alta. Mai mult, ele sunt cat se poate de complexe si de greu de inteles, chiar si pentru cei care au experienta in acest domeniu al vietii. Prin urmare, sunt fel si fel de mituri si credinte care se leaga de sentimentul de iubire si care sunt raspandite de oameni fara a fi cercetate. Cat sunt ele de adevarate si in ce masura ne putem increde in ele? Ei bine, iata cateva exemple concrete:
Cu alte cuvinte, majoritatea isi inchipuie ca iubirea exista sau nu exista, nelasand loc de nuante diferite. Adevarul este insa cu totul altul. Fiecare om simte si se comporta diferit atunci cand spune ca iubeste pe cineva. Prin urmare, e foarte usor ca oricine altcineva sa ii nege sentimentele ca fiind neconforme cu propria sa idee despre iubire. Cat priveste irationalitatea acestui sentiment, din nou, parerile sunt impartite si asa si trebuie sa fie, unii oameni iubind doar pentru ca iubesc in vreme ce altii o fac din motive pur rationale.
Ei bine, se poate. Sigur, e nevoie de stapanire de sine si de multa indarjire dar nimic nu e imposibil. Mai ales in momentul in care descoperi ca persoana de care te-ai indragostit e nepotrivita pentru tine, ca viata alaturi de el sau ea ar fi un adevarat calvar. Nu o vei putea face de pe o zi pe alta dar cu multa convingere de sine si rationalizare a motivelor pentru care nu ar trebui sa iubesti persoana respectiva, orice e posibil.
Daca privim acest sentiment din punct de vedere spiritual, probabil ca ne-ar fi cat se poate de greu sa il comparam cu alte trairi si emotii din acest registru. Daca pe de alta parte in analizam din punct de vedere strict fiziologic, descoperim ca mare parte din procesele chimice care au loc in mintea si trupul persoanei indragostite nu difera foarte mult de cele create de alte emotii puternice precum frica, pericolul, bucuria si altele.
Si aici ne contrazic atat specialistii cat si cercetarile efectuate in domeniu. Da, cei care iubesc simt durere in momentul in care relatiile lor se incheie abrupt sau experimenteaza angoasa unei iubiri neimpartasite. Din punct de vedere fiziologic insa, aceeasi neuroni sunt responsabili de transmiterea informatiilor legate de durere fie ca vorbim despre durere fizica sau durere psihica.
Un mit cat se poate de fals. Tot ceea ce conteaza este sa stii ce anume iti doresti, care sunt trasaturile persoanei de care ai nevoie, in ce cercuri sociale trebuie sa te invarti pentru a intalni o asemenea persoana si neaparat, unde sa tragi linie in cazul in care lucrurile nu merg asa cum ar trebui.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›