Relatii
Intr-un articol precedent, am scris despre faptul ca gelozia este un sentiment normal intr-o relatie. Daca partenerul tau este gelos, nu inseamna decat ca sentimentele pe care le nutreste pentru tine ii dicteaza ca trebuie sa fie in garda in fata posibilitatii de a te pierde. Cat timp nu este dusa la extrem, gelozia este un rau necesar intr-o relatie.
Exista insa si momente in care gelozia nu are legatura cu partenerul, ci cu propria persoana. Psychology Today subliniaza faptul ca exista trasaturi de personalitate care il pot face pe partenerul tau sa te trateze cu o portie buna de gelozie a carei sursa sa fie chiar el insusi.
Narcisistul. Daca nu stii inca ce inseamna, iti explicam noi. Narcisistul e o persoana indragostita de … propria persoana. Trebuie sa mai stii ca narcisismul e o tulburare de personalitate, similara egocentrismului.
S-a remarcat ca persoanele care manifesta aceasta tulburare, mai sufera si de fobia de a fi abandonate. De aceea, gelozia nu este decat o rasfrangere a acestei frici, prin care isi doresc sa atraga atentia partenerului cu privire la propria persoana.
Fantome din trecut. Unii dintre noi renunta mai greu la trecut. Uneori, gelozia fata de tine poate masca de fapt trairi legate de o fosta prietena, care inca mai e in gandurile lui. In imposibilitatea de a-si canaliza sentimentele negative catre ea, tu esti solutia la indemana pentru a-si descarca tensiunea. Chiar daca tu nu ii dai motive, va cauta nodul in papura, cum se spune.
Stima scazuta fata de propria persoana. Multi dintre noi sufera de aceasta problema. Daca partenerul tau se confrunta cu simptome precum nesiguranta constanta in ce priveste propria persoana, teama permanenta de a fi parasit, complex de inferioritate fata de restul lumii, e una din persoanele care are o parere proasta despre ea insasi.
Astfel de conceptii se pot rasfrange intr-o relatie sub forma geloziei. Nu e nevoie de mult pentru ca o astfel de persoana sa se simta amenintata. Teama lor ca oricand poate aparea cineva mai bun ca ei ii face sa fie gelosi, chiar daca nu au motive palpabile sa manifeste o astfel de atitudine.
Chiar daca e greu sa iti confrunti temerile, e bine sa analizezi motivele pentru care tu sau partenerul tau manifesta gelozia in relatia voastra. De dragul de a nu pierde ce aveti impreuna, e bine sa stai de vorba cu tine insuti, inainte de a acuza partenerul de un lucru de care nu este vinovat.
Scris de Raluca
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›