Relatii
Nu prea putem concepe ca iubirea ar putea merge mana in mana cu sentimente negative, dar e o realitate: de multe ori, iubirea ii impinge pe unii la gesturi extreme. Cum ar fi hartuirea. Daca ai avut norocul sa nu traiesti pe pielea ta experienta unei iubiri obsesive, iata care sunt semnele care iti spun ca ai de-a face cu un partener care a trecut barierele normalitatii in ce priveste iubirea lui pentru tine.
Iubirea obsesiva
Oamenii care trec printr-o stare de acest fel cred ca exista o legatura mai presus de intelegere intre ei si persoana pe care o iubesc. Iubirea obsesiva poate fi indreptata spre o persoana apropiata, un prieten, un coleg de munca sau chiar un strain. Un articol publicat pe www.esia.net explica faptul ca aceste persoane vad semnale pozitive acolo unde ele nu exista.
Il refuzi, va intelege ca e un semn bun ca te-ai obosit sa ii vorbesti si o va percepe ca pe o incurajare sa te urmareasca in continuare. Erotomania este iubirea obsesiva dusa la extrem: cei care o traiesc sunt ferm convinsi ca sunt iubiti de tinta obsesiei lor.
De la fantezie inofensiva la pericol nu e mult. E de ajuns sa refuzi sa ii indeplinesti visele de a avea o relatie ideala cu tine si iubirea lui obsesiva isi poate arata coltii de fiara. Cei mai multi erotomaniaci devin agresivi atunci cand sunt respinsi in mod repetat.
Despartire in tonuri disperate
Iubirea bolnavicioasa poate aparea si in urma unei despartiri prea durereoase. Pentru unii, separarea de parteneri duce la pierderea identitatii, a unui scop in viata. Asa ca, disperarea de a recastiga pe cel pierdut inlocuieste iubirea.
In acelasi articol se ilustreaza faptul ca 29% din cazurile de violenta asupra femeilor au fost comise de fosti parteneri intimi ai acestora. Totodata, cei mai mutli dintre ei au manifestat comportamente agresive chiar din timpul relatiei. Despartirea nu face decat sa accentueze nevoia de a ingradi ceea ce cred ca le apartine.
Studiile au aratat ca asemenea persoane trec prin trei faze. Prima implica incercari repetate si variate de a reintra in contact cu persoana de care au fost parasiti. Cand se confrunta cu refuzul, trec la amenintari si, mai departe chiar, la violenta. Daca nici macar asta nu le aduce rezultatul dorit, trec in faza in care afiseaza regret fata de atitudinea lor si apeleaza la metode mai pasnice de a obtine ce isi doresc.
Nu e usor sa crezi ca un aspect atat de idealizat precum e iubirea poate trezi cele mai periculoase laturi ale unui om. Ce trebuie sa stii este ca nu acestia sunt termenii normali in care se manifesta acest sentiment. Cei care trec de la iubire la obsesie sufera deja de tulburari psihice. De aceea e bine sa fii cu garda ridicata la primul semn ca ai de-a face cu un hartuitor din iubire.
Scris de Raluca
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›