Relatii
In copilarie, suntem usor de impresionat. Pe toata durata vietii, cel putin pana la momentul in care devenim maturi, ne folosim de feedbackul primit din jurul nostru pentru a ne construi si defini modelele in viata, inclusiv modelele de relatii si de afectiune.
Prin urmare, ca si copil, e nevoie sa dezvolti o relatie sanatoasa cu macar unul din cei doi parinti pentru a putea spera la o evolutie normala din acest punct de vedere. De altfel, de aceste relatii depinde felul in care te raportezi la ceilalti in perioada maturitatii, capacitatea ta de a acomoda din punct de vedere social si de a comunica in cadrul cuplului. In absenta unei relatii sigure si stabile cu parintii, tinerii vor avea o perceptie alterata a propriei lor persoane si de multe ori alegerile in materie de parteneri de viata vor fi cat se poate de proaste.
Pornind de aici, relatia unui tanar cu parintii poate fi caracterizata in functie de urmatoarele trei modele:
E important prin urmare sa studiezi relatiile tale cu familia, in special cu parintii, pentru a putea intelege felul in care te raportezi la maturitate la cei din jur si cu atat mai mult la partenerul de viata. Felul in care te intelegi cu parintii si felul in care relatiile de acest tip au evoluat in copilarie sunt definitorii pentru alegerile pe care le faci la maturitate dar si pentru comportamentul tau in relatia cu partenerul de viata.
Pe masura ce crestem, ne folosim de tiparele invatate in cadrul caminului pentru a ne construi propriile modele de relatii si afectiune, modele care ne ghideaza inconstient in viata. Avem astfel tendinta de a recrea relatiile pe care le-am avut cu parintii deoarece suntem obisnuiti cu ele si nu cunoastem un alt fel de a iubi.
Impactul negativ al relatiilor din copilarie se manifesta cel mai vizibil in modul in care ne alegem partenerii de viata, selectand inconstient persoane care se aseamana cu parintii nostri. Cei care au avut parte de relatii mai reci sau chiar lipsite de sentimente cu parintii lor vor avea de suferit la maturitate, repetand greselile facute de parinti si apoi de ei, la nesfarsit.
Cum afecteaza aceste relatii de familie relatiile romantice de mai tarziu?
Cei care au avut parte de parinti care le-au oferit atasament ambivalent sau chiar au evitat complet manifestarile sentimentale, vor descoperi in cele mai multe cazuri ca si-au ales fara sa vrea parteneri din aceeasi categorie, parteneri care nu se vor implica suta la suta din punct de vedere emotional. Rani vechi, de care putini erau cu adevarat constienti, revin la suprafata, mai vizibile decat in perioada copilariei si adeseori cu urmari mai grave.
Singura cale de iesire din acest cerc vicios este reprezentata de acceptarea acestor rani, constientizarea lor si incercarea de a le vindeca. E nevoie de mult timp si de multe introspectii dar in cele din urma, lucrurile se pot intoarce pe fagasul normal. Important este sa nu facem aceleasi greseli de mai multe ori ci sa invatam din ele si sa incercam pe cat posibil sa nu le repetam inainte de a fi prea tarziu.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›