Relatii
Desi nimanui nu ii place sa se certe, nu exista cuplu ideal si nici intelegere absoluta. Ceea e important, insa, este modul in care gestionezi o cearta, atunci cand apare. Tipetele, supararea, raspunsurile impulsive si adormitul fara a va adresa o vorba sunt, cu siguranta, cele mai rele solutii pe care le poti adopta atunci cand esti intr-un astfel de impas. Da, sunt de acord ca este greu sa iti stapanesti primul instinct, insa ratiunea trebuie sa fie mai puternica si, pana la urma, cheia sta in intelegerea reciproca. Asadar, ce sa faci pentru a evita astfel de situatii?
Conceptul de “cearta prieteneasca” este un raspuns pentru orice cuplu matur. Chiar daca un conflict este inevitabil la un moment dat, el trebuie privit ca o ocazie de a exersa o alta forma de “cooperare” in cuplu sau, altfel spus, o oportunitate de a intari relatia si prin punctele care va separa. Ce presupune acest lucru?
1. Respect pentru parerea celuilalt - incearca intotdeauna sa asculti ce are partenerul/partenera de zis, inainte de a trage o concluzie sau a incepe sa arunci acuzatii.
2. Tintiti problema, nu va tintiti unul pe celaltalt - nu trebuie sa va adresati cuvinte pe care, odata domoliti nervii, sa le regretati. Problema a aparut dintr-o neintelegere a nevoilor celuilalt, de orice natura ar fi fost, asadar prin comunicare si ascultare activa o puteti depasi, fara a va reprosa alte lucruri sau a va rani. Cuvintele au o putere foarte mare, asadar folositi-le cum trebuie!
3. Fiti curiosi, cereti lamuriri! – se prea poate ca lucrul care l-a deranjat pe partenerul/partnerea vostru/voastra sa fie un lucru pe care nu il cunoasteti sau caruia nu i-ati acordat suficienta importanta. Cereti mai multe detalii, faceti problema cat mai clara si specifica. O problema inteleasa este pe jumatate rezolvata.
4. Ramaneti in prezent - tendinta de a insira toate neintelegerile, mai mici sau mai mari, pe care le-ati avut pe parcursul relatiei pandeste la fiecare vorba, insa ceea ce conteaza cu adevarat este momentul actual si problema cu care va confruntati acum. Nu ajuta la nimic rememorarea unor conflicte trecute doar de dragul reprosurilor. Nu poti schimba trecutul, insa puteti lucra impreuna pentru schimbarea prezentului si pentru o mai buna comunicare si intelegere pe viitor.
5. Gasiti lucruri asupra carora sunteti de acord – fiecare problema poate fi privita din mai multe unghiuri, iar de cele mai multe ori conflictele isi arata cu precadere partile de neintelegere, insa daca discutati si analizati situatia, veti descoperi ca exista si aspecte ale problemei asupra carora sunteti de acord. Asta e calea catre compromis si impacare!
Desigur ca cele de mai sus sunt doar cateva “reguli de buna purtare” pentru a avea o relatie sanatoasa si o cearta la fel de sanatoasa. Certurile sunt inevitabile, insa pot fi transformate din distructiv in constructiv, daca aveti putina rabdare si sunteti mai atenti la nevoile celuilalt.
Scris de AliceIstoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›