Relatii
Cine nu s-a certat pana acum cu partenerul sau partenera de viata? Certurile ne displac, incercam pe cat posibil sa le evitam insa orice ar fi, la un moment dat, problemele nerezolvate sau diferentee de opinie ne vor conduce, vrem nu vrem, pe acest drum, catre acest deznodamant.
Certurile nu pot fi evitate, ce putem face este insa sa scoatem un maxim profit de pe urma lor. Profit in acest caz inseamna in primul rand disponibilitatea la comunicare si efectiv actiunea de a comunica constructive si evident, rezolvarea problemelor de fond de la care au pornit certurile. Pentru ca acesta este si scopul sau utilitatea de facto a unei certi: cea de a scoate la iveala o problema si de a propune discutia care sa sape la radacina acesteia si sa propuna solutiile eficiente pentru rezolvarea ei. Iata si cateva sfaturi care te vor ajuta sa transformi certurile in dispute constructive:
Intelege ca supararea/mania nu este distructiva
E mare distanta de la suparare, frustrare si manie pana la nebunie. Poti fi manioasa pe partener fara a lasa lucrurile sa degenereze. Dimpotriva, poti utiliza starile negative pe care le resimti pentru a constientiza problema care te macina si pentru a o discuta.
Discuta despre ceea ce simti inainte ca situatia sa escaladeze
Certurile pornesc de cele mai multe ori de la probleme banale care nu sunt discutate. Probleme care cauzeaza trairi si sentimente negative care pot degenera atunci cand acestea nu sunt adresate si implicit, nu se gasesc nici slutii viabile pentru a le rezolva.
Nu ridica vocea
Da, stim, toata lumea ridica vocea atunci cand se cearta si incearca sa se impuna intr-un fel sau altul, sa aiba ultimul cuvant ori sa il acopere pe celalalt. Pentru ca cearta sa nu degenereze si in acelasi timp, pentru a o transforma intr-o discutie constructiva bazate pe dialog, e nevoie pe cat posibil sa incerci sa te abtii de la asemenea porniri.
Nu lua fiecare opinie diferita ca pe o ofensa personala
Tendinta de a te simti lezata de atitudinea partenerului care contravine propriilor tale idei este extrem de ridicata. Trebuie sa intelegi insa ca fiecare om este diferit insa, si ca de cele mai multe ori aceste diferente pot fi contracarate prin comunicare, intelegere si acceptare. Aculta-l ce are de spus, empatizeaza, incearca sa intelegi pozitia sa.
Nu lasa problemele sa se adune
In mod normal, fiecare cearta este cauzata de o problema care trebuie adresata si rezolvata. Atunci cand aceste certuri se incheie fara nici un rezultat insa,problemele tind sa se acumuleze si implicit, sa scada si sansele ca acestea sa poata fi rezolvate pe cale amiabila. Prin urmare, foloseste-te de fiecare cearta ca de o oportunitate de a discuta problema de fond si de a cauta solutii pentru rezolvarea ei, chiar daca la prima vedere acest lucru pare greu de realizat, uneori chiar imposibil.
Scris de Caesar
Istoria unei relații nu e niciodată o linie continuă. Dacă începutul este marcat de sentimente și pasiuni puternice, odată ce acestea se așază și cei doi parteneri încep să se …
Citeste mai departe ›Puține sunt relațiile care nu se confruntă niciodată cu probleme. Doi oameni nu vor putea fi niciodată pe aceeași lungime de undă în fiecare zi, o viață întreagă. Comunicarea este …
Citeste mai departe ›E mult de muncă într-o relație dar tot efortul este pe deplin meritat, în cazul în care ai un partener alături de care să poți construi ceva durabil. Cel mai …
Citeste mai departe ›Comunicarea este unul dintre cei mai importanți piloni de susținere ai unei relații, un proces de care depinde în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi a celor doi …
Citeste mai departe ›Am discutat în nenumărate rânduri despre nevoia de maturitate într-o relație și cât de mult contează acest lucru pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, atât …
Citeste mai departe ›De multe ori relațiile romantice încep între doi prieteni buni și asta nu ar trebui să fie o surpriză de vreme ce ne alegem prietenii în funcție de lucrurile pe …
Citeste mai departe ›